2021.01.31. 10:00
A diófélék fogyasztása hozzájárul egészségünk védelméhez
A késő őszi, téli időszak fontos tápanyagforrásai a diófélék, az olajos magvak és az aszalt gyümölcsök. Koncentrált tápanyagtartalmuk miatt már kis mennyiségű fogyasztásuk is érdemben hozzájárul egészségünk védelméhez.
Bár növénytani besorolásuk eltérő, hasonló tápanyagtartalmuk miatt mégis egy csoportba soroljuk őket. A diófélék között szerepel a közönséges dió, a kesudió, a makadámiadió, a paradió, a pekándió, a törökmogyoró, a mandula, a pisztácia és a földimogyoró, olvasható a feol.hu-n.
Gyakori, hogy – szintén hasonló tápanyagtartalmuk miatt – a dióféléket összevonják az olajos magvakkal, amelyek közé a napraforgó-, a tök-, a len-, a szezámmagot vagy az elmúlt években népszerűvé vált chia-, illetve kendermagot soroljuk. Az olajos magvak közül jellemzően a napraforgó- és a tökmagot fogyasztjuk önállóan, nagyobb mennyiségben, míg a len- és szezámmag inkább kenyerek, péksütemények, sütemények alkotórészei kisebb mennyiségben.
A diófélék tápanyagtartalma rendkívül értékes, egészségünk védelme érdekében rendszeres fogyasztásuk javasolt. Gazdagok folsavban, B-vitaminokban, antioxidáns-hatású tokoferolokban, a koleszterin felszívódását lassító fitoszterolokban. Fontos kalcium-, magnézium- és káliumforrások, előbbinek különösen nagy jelentősége van vegán vagy tejfehérjementes étrend esetén. Az olajos magvak gazdagok olyan antioxidáns-hatású vegyületekben, mint a karotinoidok, fitoszterolok és flavonoidok. Mindkét élelmiszercsoport tagjainak különlegessége magas esszenciáliszsírsav-tartalmuk és gazdagok az alfa-linolénsav nevű ómega-3 zsírsavban.
A diófélék, olajos magvak rendszeres fogyasztásának szerepe van az erek egészségének fenntartásában, és így a szív- és érrendszeri betegségek, illetve egyes daganatos betegségek megelőzésében, légúti betegségekből, valamint a cukorbetegségből fakadó halálozás csökkentésében.
Egészségünk védelmének érdekében rendszeres fogyasztásra a natúr vagy pörkölt változatokat preferáljuk. A sózott termékeket csak alkalomszerűen fogyasszuk, hiszen a túlzott sóbevitel hozzájárulhat a – hazánkban is népbetegségnek számító – magas vérnyomás kialakulásához. Fontos azt is tudni, hogy a dió, a szezámmag, és a földimogyoró a leggyakoribb allergének között szerepel, ezért ezeket sem fogyaszthatja mindenki.