Tápanyagtartalma értékes

2021.01.31. 10:00

A diófélék fogyasztása hozzájárul egészségünk védelméhez

A késő őszi, téli időszak fontos tápanyagforrásai a diófélék, az olajos magvak és az aszalt gyümölcsök. Koncentrált tápanyagtartalmuk miatt már kis mennyiségű fogyasztásuk is érdemben hozzájárul egészségünk védelméhez.

FMH, MDOSZ

Bár növénytani besorolásuk eltérő, hasonló tápanyagtartalmuk miatt mégis egy csoportba soroljuk őket. A diófélék között szerepel a közönséges dió, a kesudió, a makadámiadió, a paradió, a pekándió, a törökmogyoró, a mandula, a pisztácia és a földimogyoró, olvasható a feol.hu-n.

Gyakori, hogy – szintén hasonló tápanyagtartalmuk miatt – a dióféléket összevonják az olajos magvakkal, amelyek közé a napraforgó-, a tök-, a len-, a szezámmagot vagy az elmúlt években népszerűvé vált chia-, illetve kendermagot soroljuk. Az olajos magvak közül jellemzően a napraforgó- és a tökmagot fogyasztjuk önállóan, nagyobb mennyiségben, míg a len- és szezámmag inkább kenyerek, péksütemények, sütemények alkotórészei kisebb mennyiségben.

Nyersen vagy pirítva, önmagában vagy ételeinkhez adva – mindenképpen hasznosak Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A diófélék tápanyagtartalma rendkívül értékes, egészségünk védelme érdekében rendszeres fogyasztásuk javasolt. Gazdagok folsavban, B-vitaminokban, antioxidáns-hatású tokoferolokban, a koleszterin felszívódását lassító fitoszterolokban. Fontos kalcium-, magnézium- és káliumforrások, előbbinek különösen nagy jelentősége van vegán vagy tejfehérjementes étrend esetén. Az olajos magvak gazdagok olyan antioxidáns-hatású vegyületekben, mint a karotinoidok, fitoszterolok és flavonoidok. Mindkét élelmiszercsoport tagjainak különlegessége magas esszenciáliszsírsav-tartalmuk és gazdagok az alfa-linolénsav nevű ómega-3 zsírsavban.

A diófélék, olajos magvak rendszeres fogyasztásának szerepe van az erek egészségének fenntartásában, és így a szív- és érrendszeri betegségek, illetve egyes daganatos betegségek megelőzésében, légúti betegségekből, valamint a cukorbetegségből fakadó halálozás csökkentésében.

Egészségünk védelmének érdekében rendszeres fogyasztásra a natúr vagy pörkölt változatokat preferáljuk. A sózott termékeket csak alkalomszerűen fogyasszuk, hiszen a túlzott sóbevitel hozzájárulhat a – hazánkban is népbetegségnek számító – magas vérnyomás kialakulásához. Fontos azt is tudni, hogy a dió, a szezámmag, és a földimogyoró a leggyakoribb allergének között szerepel, ezért ezeket sem fogyaszthatja mindenki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában