jótanács

2021.01.10. 10:00

A balesetmegelőzést segíti a szemkontaktus

Sajnos a 2020-as évben is sok balaset történt Dunaújvárosban és környékén. Ezekről rendszerint írtunk a duol.hu oldalán. Jobb megelőzni a bajt, ehhez adunk most néhány egyszerű tanácsot.

duol.hu

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság Facebook oldalán találtuk az alábbi hasznos tanácsokat, amelyet most megosztunk olvasóinkkal:

Vegye fel a szemkontaktust

A szakértők szerint szemünkkel, valamint mimikánk által több mint ezer szót, továbbá érzelmeket fejezhetünk ki. Ezáltal a szemkontaktus a közlekedésben nagyon fontos.

Szemkontaktus révén egyrészt meggyőződhetünk arról, hogy a másik fél észlel minket, tudomással bír a jelenlétünkről és közlekedésünkről, de hasonlóan vagyunk ezzel mi is: mások szeméről, illetve arckifejezéséről leolvashatjuk szándékát, adott esetben pedig a számunkra veszélyt jelenthető magatartását. Mert hát az nagyon is látszik, ha valaki éppen be akar elénk tolakodni, miközben a visszapillantó tükörben, vagy oldalra pillantva a szemkontaktust keresi, vajon miként is reagálunk erre, és arra is egyértelmű jelek vannak, ha egy sofőr nem szándékozik elsőbbséget adni az előtte a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladni szándékozó gyalogosnak.

A szemről és az arcról ugyanis az udvariasság és az agresszivitás egyaránt leolvasható. A szemkontaktus mindezeken felül még másra is jó: arra például, hogy a tisztázatlan közlekedési helyzeteket, a bonyolult, nehezen kezelhető szituációkat feloldjuk vele. Utóbbi esetben – valamint jármű és gyalogos találkozásakor – nagyon hasznos, ha a szemkontaktus mellett rövid kézjelzéssel is segítjük szándékunk megértését, például azt, hogy átengedjük a gyalogost az úttesten, vagy éppen lemondunk más javára az elsőbbségünkről.

Javaslatunk tehát, hogy a veszélyes helyzetek megelőzése érdekében lehetőleg minden esetben keresse a szemkontaktust a közlekedés azon résztvevőivel, akik a közlekedést, haladási irányt, illetve sebességet befolyásolhatják (különösen az elsőbbségadással járó szituációkban). Ha pedig egy útkereszteződéshez érve azt látja, hogy a másik fél nem rnéz önre, hanem keres valamit az autóban, elfordítja a fejét, vagy éppen telefonál, akkor lassítson le, hogy szükség esetén meg tudjon állni – olykor még akkor is, ha önnek van elsőbbsége.

Az óvatosságot és a kivárást tanácsolja a gyalogosoknak is az OBB, ha azt látják, hogy zebrán való áthaladásuk hasonló okból veszélyekkel járhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában