Perkátai Értéktár

2020.11.18. 11:00

Helytörténetről, technikatörténetről

A Perkátai Általános Művelődési Központ és a Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. a vírushelyzettel kapcsolatban hozott rendeletekhez igazodva bezárta kapuit 2020. november 11-én, azonban az intézmények dolgozói továbbra is folytatják a kulturális és közművelődési munkájukat.

Horváth Dóra

Az Értéktár füzetsorozat a település történelmével, emlékeivel ismerteti meg az olvasót Fotó: Horváth Dóra

Ennek eredményeként november 13-án, a délutáni órákban a két intézmény közösségi oldalán mutatták be a 42. Állomás Kulturális Egyesület által kiadott Perkátai Értéktár füzetsorozat legújabb, immár tizedik példányát, amely a „Helytörténeti és Technikatörténeti kiállítás” címet viseli, s magát a tárlatot, s annak gyűjtője, Rajcsányi László történetét, munkáját mutatja be az olvasók számára.

A füzet ismertetését Jákliné Rajcsányi Rozália, a Perkátai Általános Művelődési Központ megbízott igazgatója fogalmazta meg. Írásában elmondja, hogy még mielőtt a Győry-kastély épületébe került volna a 2007 óta gyűjtött, gazdag kiállítási anyag, hol volt látható, s hogy a mostani helyiséget Rajcsányi László saját keze munkájával alakította ki.

A gyűjtemény anyaga 2016-ban került a 42. Állomás Kulturális Egyesülethez

– A gyűjtemény anyaga 2016-ban került a 42. Állomás Kulturális Egyesület kezelésébe és gondozásába – írja Jákliné Rajcsányi Rozália. – Majd 2019. január 31-én nyílt meg, a mintegy 2500 tárgyi eszközt, emléket bemutató állandó kiállítás a jelenlegi helyén.

A bemutató szövegében szerepel még, hogy az állandó helye előtt számos időszakos tárlaton is megtekinthették a gyűjteményt, a többi között 2015-ben Székesfehérváron, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban, majd ugyanebben az évben a Budapesti Vasúttörténeti Parkban rendezett Oldtimerek Hétvégéje című programon is. Több népszerű digitális portál is megkereste a tárlatot, hogy bemutathassa az érdeklődők számára, s 2018-ban a Perkátai ÁMK szervezésében egy kisfilm is készült a kiállításról. 2019-ben számos turistacsoport látogatott el megnézni a Helytörténeti és Technikatörténeti kiállítást, a „Pannónia Magyar Gépjárművek Túra Szakosztály”-nak a motorosai, valamint a „Retrovasak” klub rendezésében a Lada-kaland túra autósai is Perkátára érkeztek.

Az Értéktár füzetsorozat a település történelmével, emlékeivel ismerteti meg az olvasót
Fotó: Horváth Dóra

A 2020-as év sem telt el eseménytelenül: a Duna Televízió Itthon vagy és a Családbarát című műsora is felkereste a kastély épületében látható tárlatot, s hírét vitte országszerte, valamint a nyomtatott sajtó is gyakran tudósított a kiállításról, amely Perkáta hírnevét öregbíti.

A Perkátai Értéktár füzetsorozat eddig megjelent és új példánya a Győry-kastély újra nyitásakor lesz elérhető, megvásárolható a közönség számára is.

Az Értéktár füzetsorozat a település történelmével, emlékeivel ismerteti meg az olvasót

Fotó: Horváth Dóra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában