karácsonyi dekoráció

2020.11.26. 08:00

Ahol minden ünnepváró alkotás valóban egyedi

Tobozkoszorú-készítő – olvasható Gáspár Józsefné piaci standjánál. Aki rendszeresen megfordul a helyi piacon, az minden bizonnyal találkozott már a mosolygós és rendszerint életvidám hölgy saját készítésű, ízléses dekorációival.

Szabó Szabolcs

2020.11.25. Adventi koszorú készítő Dunaújvárosi Piac Fotón: Gáspár Józsefné, Klára Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Így advent előtt, leginkább ünnepváró koszorúk, apróbb-nagyobb díszek, virágköltemények sorakoznak a pulton:

– Sajnos még meglehetősen sovány a forgalom, de bizakodom, hogy előbb vagy utóbb, de gazdára találnak ezek a kis alkotások. Az utóbbi években magam is azt tapasztalom, hogy átalakultak a vásárlói szokások. A fiatalabbak már inkább a nagyobb üzleteket, plázákat részesítik előnyben, vagy a világhálón válogatnak. A piacra naponta-hetente kilátogató idősek pedig alaposan megfontolják, mire is költik szerény nyugdíjukat. Úgy szoktam mondani, én hagyományos díszítésű karácsonyi koszorúkat készítek, ezek pedig ma már nem olyan divatosak.

Tessék választani – Gáspár Józsefné már hetekkel ezelőtt nekilátott az adventi koszorúk készítésének
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Változnak az idők… De nem szeretem a panaszkodást, ugyanis sehová se vezet. Csinálom, amíg bírom, és remélem, örömet szerzek azoknak, akik az én portékámat választják – fogalmaz Gáspár Józsefné, aki nagyobb ünnepek előtt rendre kedves, különleges dekorációkat alkot. – Jánoshalmán, a tanyavilágban nevelkedtem. Már kisgyermekként is jártam a vidéket, és gyűjtöttem a virágokat, ágakat, tobozokat, és próbáltam kreatívan felhasználni e megtalált kincseket. Ez a fajta alkotási vágy végigkísérte az életemet. Szeretek hasznos lenni, tevékenykedni.

Advent díszei – gazdag kínálatból válogathatnak a vásárlók

A vasárnapokat leszámítva szinte mindig megtalálható vagyok itt a piacon kánikulában és téli mínuszokban is. Nem egyszerű munka, de szeretem. Az embereken is azt látom, hogy sokak napi rutinjához hozzátartozik, hogy felkeressék a piacot, ha csak egy kis krumplit, vagy zöldséget vesznek, akkor is körbejárják a standokat, diskurálnak, ismerősökkel, barátokkal találkoznak, közösségben vannak.

Minden piaci napon találkozhatunk Gáspár Józsefnével

Ottjártunkkor nem hoztunk sok szerencsét Gáspár Józsefnénak. Lehet, mi ijesztettük el a vásárlókat, ám főhősünk szerint, bízni kell abban, hogy minden dísz megtalálja majd leendő boldog tulajdonosát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában