Csodának tartják

2020.10.03. 11:30

Szerettük hajója békésen úszik tovább a Dunán

Sándor Norbert barátjával harcsázáshoz keresett kagylókat Adony és Rácalmás között egy kőgátnál. A jókedvű beszélgetést hirtelen néma csönd váltotta fel, amikor a parttól nem messze a vízben megláttak egy emlékhajót egy fényképpel és egy kis ládikával.

Kállai Félix

Fotó: Sándor Norbert

Norbert így mondta el a történteket:

– Amikor megláttuk a kis hajót, egyből tudtuk, hogy nem gyerekjátékot találtunk. A fényképről tudtuk, hogy emlékről van szó. Egy idős bácsi volt a képen.

Elállt a szavunk, mert egy ember életének az emlékét láttuk.

Megnéztem a ládikát, hátha találok benne egy üzenetet, de üres volt. Bevittem a csónakommal a Duna közepére, és miután vízre eresztettem, egy tiszteletkört tettem még körülötte. Utána még percekig néztem, ahogy szép lassan csorog le a Dunán.

Fotó: Sándor Norbert

Norbert ezután a Facebookra feltöltötte a képeket abban a reményben, hogy eljut azokhoz, akik vízre bocsátották. A horgászközösség megmozdult, és sorra osztották tovább a képeket. Több száz ezer ember látta ezt a posztot. Pár nap, s eljutott az emléket állító családhoz.

Gellért Gabriellát telefonon sikerült elérni, így számolt be az előzményekről:

– Sógorom, Wessely József 94 éves korában elhunyt. Szentendre mellett, Leányfalun volt egy nyaralójuk, amit nagyon szeretett. Az utolsó éveit feleségével a törökbálinti Olajág Otthonban töltötte. Sokszor említette, hogy ha meghal, szeretné, ha a hamvait a kedvenc helyén, a Gomba büfénél szórnánk a Dunába. Bár a törvények szerint nem tudtuk ezt a kívánságát teljesíteni, méltó módon emlékeztünk meg róla. A férjem és a gyerekeim kis tutajt készítettek. A vászonra felírtuk, hogy mettől meddig élt és egy fényképet tettünk rá a sógoromról. Szeptember 19-én pár szál virág kíséretében meghatódva tettük a Duna vizére szerettünk hajóját.

Fotó: Gellért Gabriella

– Aztán eltelt egy hét és jött egy Messenger-üzenet a fiamtól, hogy megtalálták a tutajt, és minden rendben van vele. A képeket látva az örömtől és a nagy meglepetéstől a többire már nem is tudtam koncentrálni. A család többi tagját is azonnal értesítettük a jó hírről. Ez egy fantasztikus dolog! – folytatta a történetet Gellért Gabriella. Hozzátette:

– Ezután felvettük a kapcsolatot Norberttel, és megköszöntük neki a segítségét.

Csodának tartjuk, hogy száz kilométert megtett a kis hajó, úgy, hogy nem lett semmi baja.

Nagyon sokat jelent nekünk, hogy ennyien megmozdultak, hogy megtaláljanak bennünket.

Fotó: Sándor Norbert

A közösségi média ereje az emberi kapcsolatokban rejlik. A példából jól látható, hogy néha egy megosztás is milyen segítséget tud adni valakinek. Wessely József családja e megosztások révén kapott reményt arról, hogy

szerettük hajója békésen úszik tovább a Dunán, talán a Fekete-tengerig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában