A legnagyobb hatás díja

2020.10.02. 07:00

Országosan elismerték az Arany Iránytű Program eredményeit

Idén ötödik alkalommal adták át a NIOK Alapítvány által meghirdetett Civil Díjat a tavalyi év legkiemelkedőbb civil kezdeményezéseinek és szervezeteinek. A 98 pályázat közül 27 szervezet került a döntőbe, ahol nyolc szakmai kategóriában díjaztak. A „Legnagyobb hatású projekt” díját a Pentele XXI. Oktatásért Művészetért Alapítvány Arany Iránytű Programja nyerte el.

Balla Tibor

Mintha táboroznának egy évig, hogy aztán visszakapja őket a hagyományos oktatás

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

Bognár Roman ötletgazda

Az alapítvány olyan kezdeményezéseket díjazott, amelyek újszerű megközelítést alkalmazva kiemelkedő eredményeket értek el. A pályázat fő céljai közt szerepel, hogy a díjak odaítélése által minél szélesebb körben ismertté tegyék a legjobb hazai civil szervezeteket és legsikeresebb projektjeiket, hogy segítsék a legjobbak adománygyűjtő kampányait. A bíráló bizottság 13 tagja elismert szakember, s olyan üzletemberek, akik régóta támogatják a szektorban tevékenykedő civil szervezetek hatékony működését.

A nyertes Arany Iránytű Program az érzelmileg vagy értelmileg sérült, tanulási motivációjukat vesztett, kudarcokkal terhelt diákok iskolán belüli mentálhigiénés rehabilitációs és előkészítő programja. Olyan jelenségekre keres megoldást, mint a végzettség nélküli iskolaelhagyás, iskolai agresszió, bullying, kamaszkori depresszió, autoagresszió, szerhasználat és fiatalkori bűnözés.

Újra hajlandóak egy kicsit hinni a felnőttekben

Könyves Ágnes igazgató tavaly tucatnyi vendégnek mutatta be

Az elismerést a budapesti ünnepségen Könyves Ágnes igazgató, valamint Glashütter Melinda és Bognár Roman, a program ötletgazdái és irányítói vették át. Glashütter Melinda a díjátadón így fogalmazott: „Ez egy mentálhigiénés gondozó program olyan diákok számára, akik a korábbi iskolai kudarcaik, kirekesztés, vagy egyéb traumák miatt tanulásra képtelen állapotba kerültek az életútjuk során. Azokat a gyerekeket hívjuk a programba, akik sehova máshova nem kellenek. Egy gyönyörű zöldövezeti házban van lehetőségünk önismereti foglalkozásokra, közösségépítő projektekre, egyáltalán a közösségben létezni, a kommunikáció, a szeretet kifejezés újratanulására. A programban dolgozókat az a felelősségérzet hozta, hogy a fiatalkori depresszió, a perifériára sodródás, a szerhasználat, a bűnözés talán még soha ennyire nem fenyegette a kamaszokat. Büszkék vagyunk rá, hogy a program után, vagy a program hatására az iskolában gyakorlatilag megszűnt a tettlegességig fajuló erőszak, radikálisan csökkent a szerhasználat, valódi közösségek létesültek, a gyerekek újra hajlandóak egy kicsit hinni a felnőttekben, ami az egyik legfontosabb feladatunk.”

Mintha táboroznának egy évig, hogy aztán visszakapja őket a hagyományos oktatás
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A zsűri indoklása: „Ez alkalommal a zsűri annak a projektnek, annak a csapatnak ítéli oda a díjat A legnagyobb hatású projekt kategóriájában, akik a leghátrányosabb, legnehezebben elérhető, legnehezebben kezelhető célcsoportot vették a szárnyaik alá, és foglalkoznak velük, és segítik őket vissza az iskolába és a közösségekbe.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában