online helyett offline

2020.10.23. 15:30

Magányos elfoglaltság lett a közösségi média használata

Az internet számos olyan eszközzel lát el bennünket, ami megkönnyíti a mindennapjainkat. Olyan pluszt ad az életünkhöz, ami élvezhetővé teszi az online térben eltöltött időnket.

Kállai Félix

telefon közösségi média

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

Tájékozódunk, szórakozunk és kommunikálunk. Ma már nem ritka a Facebook kompatibilis nagymama, aki posztol, véleményt ír és az üzeneteit mozgó animációkkal látja el. Az internet valamennyi korosztályt beszippantotta. Kit ezzel, kit azzal fog meg.

Jó dolog az internet? Persze, nem is kérdés

A szolgáltatások széle köre miatt megkerülhetetlen lett a használata. De egyre több időt töltünk az interneten. Az okostelefonok megjelenésével pedig ez az idő egyre több lett. Nem ritka az ötórás napi aktív online jelenlét sem a fiataloknál.

Együtt vagyunk, de mégsem...
Fotó: shutterstock / illusztráció

Magányos elfoglaltság lett a közösségi média használata

Az online térben sokat kommunikálunk az ismerőseinkkel, a való világban még társaságban is a telefont nyomkodjuk beszélgetés helyett. Ezáltal egyre magányosabbak és depresszívebbek leszünk. Az emberi kapcsolatok és a szeretet valódi hiányát a Facebook, az Instagram, a TikTok és más alkalmazások próbálják helyettesíteni. Posztoláskor várjuk a lájkokat, a pozitív megerősítéseket. A közösségi oldalak görgetése során olyan mini boldogságcseppeket kapunk, ami hiányzik, ha letesszük a telefont. Ezért újra és újra elővesszük, nézegetve a legújabb posztunk lájkjait. Ez a fajta önjutalmazás tovább erősíti a magányt, ha az életünkben a minőségi társas kapcsolatok kikoptak.

Minden lépésünket figyelik
Fotó: shutterstock / illusztráció

A fantasztikus internet képét beárnyékolja az adatbiztonság

Régen a magánéletünket nem tártuk mindenki elé. Volt egy belső, bizalmi körünk, a családunk, a közeli barátaink, akik láthatták a nyaralásról készített fényképeinket, akik tudták, hogyan gondolkodunk, hogy hova járunk, vagy éppen mi a kedvenc ételünk. A nagy internetes cégek szolgáltatásait jobban szeretjük, mint a privát szféránkat. Önként adjuk oda magunkat ezeknek a cégeknek, hogy szabadon profilozzanak bennünket.

Ha nem fizetünk egy termékért, akkor mi vagyunk a termékek

Minden mozzanatunk regisztrálásra kerül; a posztolásaink, a reakcióink, egy-egy kép fölött eltöltött időnk, az elküldött és el nem küldött üzeneteink, a GPS helyzetünk, a hívásaink és még hosszan sorolhatnánk. Tristan Harris a Google korábbi dizájnetikusa azt mondta, hogy ne legyen kétségünk afelől, hogy ha nem fizetünk egy termékért, akkor mi vagyunk a termékek. A nagy internetes cégek rólunk készített profilja egy célt szolgál, hogy hatékonyabban és célozottabban juthassanak el hozzánk a cégek reklámjai, üzenetei. A környezetünkben mindenki használja a közösségi oldalakat, ezért fel sem tűnik, hogy milyen könnyű prédává váltunk. Az internetes nagy testvér figyel és egyre többet tud rólunk.

Kapcsoljuk ki a telefont és élvezzük egymás társaságát
Fotó: shutterstock / illusztráció

Mi a megoldás?

Próbáljunk az online tér helyett tudatosan egyre több időt tölteni a barátainkkal, szeretteinkkel. Hiszen a minőségi kapcsolatok révén kiegyensúlyozottabb életet élhetünk, mert megvan az a háttér, amire számíthatunk a valós világban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában