Jótékony galagonya

2020.10.27. 15:00

Csökkenti a vérnyomást

duol.hu

A galagonya kedvező élettani hatásokkal rendelkező növény: hasznos a szívnek és az érrendszernek, segít vérnyomáspanaszok esetén – mondja Korcsmáros Mária gyógynövénytermesztő.

Mellékhatások még rendszeres használatával sem jelentkeznek. Ugyanakkor erős vérnyomáscsökkentő hatása van, ezért nem ajánlják a fogyasztását kisgyermekeknek és várandósoknak.

A galagonya javítja a szív­izom anyagcsere-folyamatait, nagyobb teljesítményre készteti, de szabályozza a szív­izom működését, csökkenti a vérnyomást, valamint a szédülést és az ideges görcsöket is. Szívritmuszavarok, szívelégtelenség, valamint szívinfarktus utáni lábadozás esetén is biztonsággal alkalmazható. A benne található hatóanyagok mintegy vérkeringési, szív- és érgyógyszerként funkcionálnak. Gazdagon tartalmaz flavonoidokat, aminokat, valamint B- és C-vitamint. Fogyasztása prevenciós céllal is ajánlott, főként azoknak, akiknek stresszes a munkájuk, keveset mozognak.

A galagonya jó hatással van a szívre
Fotó: Shutterstock

Sokféleképpen és egyszerűen felhasználhatjuk, ha készítünk egy galagonyapürét. Ehhez az érett bogyókat nyomjuk szét, majd tegyük egy lábosba, és egyharmadáig öntsük fel vízzel. Ízlés szerint adjunk hozzá nyers nádcukrot (egy kiló galagonyához 30-35 dkg ajánlott), és főzzük puhára. Ha elkészült, egy szűrőn passzírozzuk át, majd ismét tegyük fel a tűzre, és hagyjuk besűrűsödni. Az így elkészült mártást használhatjuk vadételek mellé, üvegekben pedig eltehetjük lekvárként is. Egészséges édességet készíthetünk belőle, ha az átpasszírozott galagonyát zselésítővel keverjük, és szilikonformákban hagyjuk megdermedni. Szörp­höz az átpasszírozott galagonyát sűrítés nélkül, kevés vízzel felhígítva fogyasszuk, naponta két decit. Teához két deci vízben áztassunk pár percig néhány bogyót, majd szűrjük le, és igyuk meg. Naponta 2-3 csészével fogyasszunk el belőle.

A galagonya szabadban való gyűjtése is jó elfoglaltság, a nagyszülők az unokáknak megmutathatják, milyen is ez a növény. Öröm gyűjteni a ragyogó piros bogyókat, gyűjtés közben jól be is lehet lakmározni az édeskés ízű termésből. Bort is készíthetünk belőle házilag, ehhez tegyük a galagonyát egy ötliteres befőttesüvegbe vízzel, cukorral, citrom levével és egy kis élesztőporral.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában