Gesztenyéből mosószer

2020.09.20. 13:00

Egy környezetbarát mosási lehetőség

Szinte mindenki készített gyermekkorában vadgesztenyéből és gyufaszálakból állatfigurákat, azonban kevesen tudják, hogy a termésből akár mosószert is készíthetünk.

Héjj Vivien

Elsőre talán meglepő, hogy a vadgesztenye képes lehet tisztává varázsolni a ruháinkat. Pedig így van: a benne rejlő erőt a szaponinnak köszönhetjük, ami vízzel érintkezve felhabzik, és szappanszerű oldatot képez, írja a feol.hu.

Használatára több megoldás létezik. Elsőként vegyünk hét-nyolc darab vadgesztenyét. Ezeket aprítsuk fel egy mixer segítségével, majd adjunk hozzá némi vizet, ekkor már elkezd habzani az egyvelegünk. A keletkezett levet hagyjuk négy órán át állni, ezt követően már használhatjuk is. Adagolása megegyezik a hagyományos mosószerekével.

A vadgesztenye szaponintartalma tisztító erejű

A másik lehetőségünk, hogy a tiszta és felaprított vadgesztenyét hagyjuk megszáradni. Ha egy pár nap elteltével megkeményedik, akkor addig aprítsuk, amíg porállagúvá nem válik. Ebben az esetben a szokásos mosóporoknak megfelelően használjuk.

Ha fehér textilek mosásához szeretnénk használni, akkor az elkészítés során távolítsuk el a gesztenyék héját, mert azok megfoghatják a ruhákat. Az illatosabb végeredmény érdekében adjunk néhány csepp citromlevet a mosáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában