Szponzorált tartalom

2020.09.17. 14:22

A háromszoros lepárlás kulcsfontosságú sajátosságai

A háromszoros lepárlás tanulmányozása és megismerése rengeteg újdonságot és érdekességet tartogathat a whiskykészítés iránt élénken érdeklődők számára. Nekik szeretnénk most kedveskedni az eljárás egyes részleteinek bemutatásával.

Megmutatjuk tehát, hogy a háromszoros desztilláció hatására milyen párlatok kerülhetnek megalkotásra, és mi a teljes folyamat egyik legfontosabb összetevője.

A háromszoros lepárlás a whisky aromakarakterének fejlődéséhez is sokat hozzáad

Az alkoholt felmelegítve a gőz szép lassan felemelkedik a folyadék fölé. Miután a kondenzátor hatására a gőz lehűl, úgy újfent folyékony halmazállapotot vesz fel. A lepárlást követően finomabb, magasabb minőségű anyag áll rendelkezésre. Egy tökéletes alap ahhoz, hogy kezdetét vegye a desztillálás folyamata.

A whiskykészítés alapjaként a kétszeres lepárlás szokott lenni a standard, úgymond minimum elvárás. Ugyanakkor a magasabb minőség biztosítása végett egyre gyakrabban használt gyakorlatnak számít a háromszoros desztilláció alkalmazása.

Egyfajta finomítási eljárásként is értelmezhető, ami sokszor az ír whiskyk esetében jön elő példaként, de más régiókban is előszeretettel használják.

Amire a háromszoros desztilláció során mindenképp célszerű odafigyelni

A folyamat során kiemelten fontos megtartani az egyensúlyt, gyakorlatilag a legapróbb hiba is komolyan a minőség rovására mehet. Ennek szellemében a lepárlómester kizárólag egyetlen pompás párlatváltozatot hagy meg végül. Természetesen azt a verziót, amelyik egyértelműen a legfinomabb jegyekben bővelkedik a minőségi whiskykészítés érdekében.

Az első vágatot fejként, az utolsót farokként, a középsőt pedig run elnevezéssel szokás illetni szakmai berkekben. Rendszerint a run kerül ki úgymond győztesként, ugyanakkor a fej és a farok szintén felhasználásra kerül.

Vagyis a második stillbe kerülnek, ahol a majdan elkészülő kifogástalan párlat megvalósítása végett ismételten átesnek egy desztilláláson.

Így járul hozzá a háromszoros lepárlás a csodás végeredményhez

A háromszoros desztillációban rejlő elsődleges hozzáadott érték, hogy nagy mértékű flexibilitást, illetve sokszínűséget kölcsönöz a minőségi whisky készítésével kapcsolatos teljes folyamatnak. Ahogyan az egyes vágatokat váltogatják, a szesz arányát pedig folyamatos jelleggel alakítják, úgy kimondottan izgalmas whiskyváltozatok születhetnek.

Például ennek hatására kóstolhatjuk meg az egyértelműen könnyedebb műfajt képviselő pot still párlatokat. De kiemelhetjük akár a közepesen fajsúlyos, vagy akár az intenzívebb verziókat is, amelyek a háromszoros lepárlás folyamatán keresztül kifogástalan minőségben születhetnek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában