A legújabb elmélet szerint

2020.07.14. 10:00

Tényleg igaz, hogy nem genetikailag öröklődik?

Összefüggést mutattak ki a vérben felhalmozódott mérgező anyagok, például a rovarirtó szerekben, tapadásmentes edényekben és égésgátlókban lévő kemikáliák és a lisztérzékenység fokozott kockázata között fiataloknál.

TBZS

A New York-i Egyetem Langone Orvostudományi Központjának szakemberei egy vizsgálatot követően arra jutottak, hogy azoknál a gyerekeknél és fiatal felnőtteknél, akik vérében magas volt a rovarölő szerek szintje, kétszer nagyobb valószínűséggel állapítottak meg cöliákiát, mint azoknál, akik szervezetében nem voltak felhalmozódva ezek az anyagok.

A szakemberek kimutatták továbbá, hogy a nők esetében a növényvédő szereknek való fokozott kitettség legkevesebb nyolcszorosára növelte a lisztérzékenység kockázatát.

A fehér kenyér például a tiltólistán szerepel Fotó: Shutterstock

Azok a fiatal lányok, nők, akiknek a vérében magas volt az ételfőző és tároló fémfelületek gyártásához használt perfluoroalkil-vegyületek szintje, ötször-kilencszer nagyobb valószínűséggel küzdöttek lisztérzékenységgel.

A fiatal fiúknál, férfiaknál pedig kétszer nagyobb valószínűséggel állapítottak meg lisztérzékenységet, ha a vérükben emelkedett volt az égésgátlóként használt polibrómozott difenil-éterek szintje.

Ezek a vegyszerek nem mellesleg negatív hatással vannak a hormonrendszerre is, amely kulcsszerepet játszik a nemi fejlődésben és a fertőzésekre adott immunválaszokban.

A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség annak bizonyításához, hogy ezek a mérgező anyagok a lisztérzékenység kiváltó okai közé tartoznak. Korábbi kutatások eredményei azt sugallták, hogy a cöliákia hátterében elsősorban genetikai hajlam áll, amelyet a szülők örökítenek át az utódokra. Az emésztőszervi panaszokkal, hasmenéssel és puffadással járó lisztérzékenység jelenleg nem gyógyítható, az egyetlen hatásos kezelés a gluténmentes diéta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában