Hammerl Ferenc kilenc éven át vezette a város gimnáziumát, alkotókört is alapított

2020.07.30. 11:00

„Ma is rendszeresen kisétálok a Duna-partra”

Szabó Szabolcs

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

DUNAÚJVÁROS

„A Duna folyam volt, ami idevonzott, az akkori Sztálinvárosba. Ha tehetem, ma is napi rendszerességgel kisétálok a közeli Duna-partra, teszek egy sétát, és elcsodálkozom e páratlan természeti érték szépségén – mondta el a helyi sajtó képviselői előtt a dunaújvárosi Római körúton élő Hammerl Ferenc, aki még márciusban töltötte be 90. évét, ám a koronavírus okozta járványhelyzet miatt szerdán köszöntötte az önkormányzat képviseletében Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester.

Hammerl Ferenc neve sokaknak ismerősen csenghet, hiszen a fiatal, Testnevelési Egyetemet végzett pedagógus 1954-ben érkezett meg a városba. Itt ismerte meg feleségét, később két gyermekük született, ma már öt unoka örvendezteti meg mindennapjait. – Mindig érdekelt a kultúra, az alkotó képzőművészet, így 1963-ban elvégeztem a pécsi Tanárképző Főiskola rajz és művészettörténet szakát is – idézte fel Hammerl Ferenc, aki éveken át volt a Münich Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese, majd kilenc esztendőn át intézményvezetőként irányította a gimnáziumot. Közben népszerű kerámiaszakkört alapított és vezetett, amelyben több száz diák fordult meg az évek során.

– Megpróbálom ma is aktívan élni a hétköznapokat. A már említett Duna-parti kirándulásokon rendszeresen fotózom is, majd e képek alapján festmények is készülnek – tette hozzá az ünnepelt, aki tavaly vehette át pedagógusi vasdiplomáját. A látogatás során Hammerl Ferenc számos várostörténeti anekdotát felidézett. Megígérte, szívesen részt vállal a város alapításának 70. évfordulóját köszöntő rendezvénysorozatban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában