Ötvenöt minta érkezett az elmaradt viadalra

2020.07.18. 12:00

Borversenyt rendeznek ma az adonyi borászok

Egymás után maradtak el az adonyi Szent Orbán Borrend idei eseményei a koronavírus-járvány miatt.

Agárdy Csaba

Közéjük tartozik az áprilisi kistérségi borverseny, amely az idén Iváncsán lett volna, az eredményhirdetését pedig a május végi Orbán-napi ünnepségre tervezték a szervezők, ahogy ez már évek óta lenni szokott.

De a többi között elmaradt a Szent Orbán Borrendek találkozója, a Fejér megyei Borász-, Halász-, Vadásztalálkozó, amely az idén július 11-én érdekes módon a Tolna megyei Dunaföldváron lett volna. (Remek a kapcsolat az adonyiak és a földváriak között.)

Mivel a vírushelyzet valamelyest konszolidálódott az országban, ezért a szigorításokból egy kicsit enyhített a kormány, így az adonyi Szent Orbán Borrend vezetősége úgy döntött, mégiscsak megrendezi a borversenyét, igaz, nem kistérségi jelleggel, hanem csak az adonyi borászoknak.

Tavaly jó termés volt az adonyi szőlőhegyen Fotó: amatőr felvétel

A borokkal július 11-ig lehetett nevezni, a bírálat ma dél­előtt 10 órától az adonyi Fülöp-pincében lesz, a hivatalos eredményhirdetést pedig az októberi újbor ünnepére tervezik a szervezők. (Fajtánként két-két 0,75 literes üveg borral lehetett nevezni, minden borász korlátlan fajta borral indulhatott, végül is ötvenöt borminta érkezett). Az adonyi borrend tagjai nagyon bíznak abban, hogy most már visszaáll a rend, és több rendezvényük nem marad el. Augusztus elsején lenne a borrend szokásos, évi szakmai kirándulása, október 10-én következne az új bor ünnepe és a hálaadás, november 14-én pedig a Márton-napi újbormustra.

November-december a téli gazdaesték ideje. Az évet szokás szerint a borrend december 26-án zárja le a János-napi boráldással, amelynek a helyszíne a római katolikus templom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában