egyszerűen kivitelezhető

2020.07.12. 14:00

A szórakoztató kísérletek

A nyári szünet alatt időnként alaposan fel van adva a lecke a szülőnek, hogy milyen elfoglaltságot találjon a gyermekének. Kiváltképp igaz arra az időszakra, amikor valamit el akar intézni. Legalább negyed órára leköthető a gyermek a Csodák Palotája (Csopa) kísérletezős videóival.

duol.hu

A gyerekek kedvelik az egyszerű kísérleteket

Fotó: Nagy Norbert

A budapesti Csodák Palotáját biztosan sokan ismerik és szeretik, hiszen az interaktív tudományos játéktérben rengeteg lehetőség révén tudjuk megismerni a fizikai jelenségek hátterét. A minden korosztályt lekötő Csopa március közepe óta szintén nem látogatható, ám azért, hogy jelen legyenek a gyerekek, családok életében, minden hétköznap videós bejelentkezésekkel mutatnak be egy-egy olyan kísérletet, amely otthon is elvégezhető. A kisiskolások és az óvodások Spatula Sára és Kémcső Jenő kísérleteivel és kézműveskedéseivel találkozhatnak a képernyő előtt. Nagyon fontos, hogy a gyerekekre mindig figyeljenek a felnőttek! – erre fel is hívják a figyelmet a videókban.

A gyerekek kedvelik az egyszerű kísérleteket
Fotó: Nagy Norbert

A madarakhoz kötődő akcióhoz kell például egy tejesüveg, egy lavór és egy főtt, pucolt tojás. A kérdés: hogyan kerülhet az üveg tetejére, a szájához rakott tojás annak belsejébe? Az üvegbe körülbelül félig töltsünk forró vizet, aztán azt „megjáratjuk” benne, hogy átmelegedjen az egész üveg. Ezután a vizet kiöntjük a lavórba. A tojást most kell az üveg szájára helyezni, s figyelhetjük, mi történik. Az üveg belseje kezd kihűlni, csökken a nyomás, majd a külső légnyomás elkezdi belepasszírozni a tojást az üvegbe. (Fontos, hogy a tojás légmentesen zárja le az üveg száját!) A nyomáskülönbségnek nagy ereje van, egy idő múlva beszippantja a tojást.

A videó végén még egy kedves kakadu madár készítéséhez is láthattunk útmutatást.

A Csodák Palotája oldalán a kísérletezéshez szükséges kellékek listáját is mindig közlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában