szponzorált tartalom

2020.07.21. 14:17

A babák és a fürdetés – tippek, amiket minden apának tudnia illik

Az érzékeny bababőr számára elegendő lehet a fürdetés csak heti pár alkalommal. Így megmarad a védettsége a kórokozókkal szemben és nem szárad ki túlságosan.

 

Milyen okokra vezethető vissza a késleltetett fürdetés az újszülött babák esetében?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy várjunk az újszülött fürdetésével legalább egy napot, vagy ha ez nem megoldható, 6 órát mindenképpen. Arra alapozza ezt a megállapítást, hogy a baba sokkal könnyebben meg tud így fázni.

Ezen kívül az a stressz, ami a fürdetés alatt érheti, súlyos vércukorszint csökkenéssel is járhat. A babának szüksége van a bőrkontaktusra születés után közvetlenül és ezen alapszik, hogy mennyire lesz sikeres a későbbiekben kialakuló szoptatás is. Ez egy olyan elemi ösztön, amit az azonnali fürdetés megbonthat. A baba és az édesanyja közötti kötődés kialakulása is veszélybe kerülhet.

A babák a bőrüket bevonó mázzal születnek, amit vernixnek hívnak. Ez egy fehéres színű anyag, amelynek védő szerepe van. Benne a sok hidratáló és antibakteriális anyag megakadályozza, hogy a baba bőre kiszáradjon. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) is legalább egy 12 órás turnust ajánl, melyben a babákat nem fürdetik megszületésük után. Kihangsúlyozza azt is, hogy a koraszülött babák esetében kiváltképp fontos betartani ezt az ajánlást, hiszen a bőrük fokozottan sérüléseknek van kitéve.

Otthoni, biztonságos fürdetés megteremtése az első évben

Addig mindenképpen javasolt várni az újszülött fürdetésével, amíg a köldök csonkja le nem esik magától. Ez körülbelül másfél hetet vesz igénybe. Ezután, mivel a baba bőre nem izzad és kevésbé szennyezett, hogy indokolt lenne a gyakori fürdetés, elegendő, ha heti pár alkalommal iktatjuk be a baba fürdetését.

Az ennél gyakoribb fürdetés a baba bőrének kiszáradásához vezethet. Nagyon fontos, hogy körültekintően járjunk el, amikor megfürdetjük a babát. Tilos egyedül hagyni a kiskádjában, mert az balesethez vezethet.

A legelső fürdetés alkalmával legyünk nagyon gyengédek és ne tartson túl sokáig a folyamat. Ellenőrizni kell a víz hőmérsékletét vízi hőmérő segítségével, hogy nehogy túl forró fürdőbe tegyük a babát. A kiskád aljára helyezzünk textilből készült pelenkát, ami megakadályozza a csúszást, amikor a baba érintkezik a kiskád aljával. A baba mosdatásának iránya fejtől lefelé történjen. Erre higiéniai okokból van szükség. A finom alapanyagú kézbebujós fürdőkesztyűket, illetőleg szivacsokat cserélni kell, amikor a pelenka helyén mossuk a babát. Használjuk a gyermekorvos által felírt fürdetőt, vagy olyan terméket, amely semleges pH krém alapú. A baba hajmosására elegendő, ha hetente egyszer kerül sor. A sampon illatmentes legyen.

Illatmentes sampon viszont nem mindenhol kapható. Minél nagyobb az árukészlet, annál valószínűbb, hogy találunk ilyet. Illetve ha megnézzük az Ujsagomat.hu oldalt, online böngészhetők az üzletek heti kínálatai, felfedezhetjük, hol kaphatunk alacsonyabb áron sampont, illetve más ápolási termékeket. A kémiai anyagoktól mentes babaápolók a legjobbak a babák érzékeny bőrének ápolására.

Fürdetés után a babát puha anyagú törölköző segítségével szárítsuk meg, különösen a hajlatoknál. Ha a baba megszereti a fürdőzést, ez egy relaxáló, kellemes élmény lesz számára, így legyünk türelmesek és csak fokozatosan emeljük az időt, amit a baba a vízben tölt. Kezdetben nem szükségesek a babajátékok. Amikor már biztonságosan tud ülni a baba, adjunk neki vízi játékokat pancsoláshoz. Fürdetés után olyan babakrémet vagy olajat használjunk, amelyben hidratáló anyagok vannak, szín- és illatmentes változatban.

Most már tisztábban látjuk, miként érdemes a fürdetéshez fogni. Ne siessük el az első pár fürdetést, játéknak fogjuk fel. Illatmentes szereket használjunk, ne felejtsük el a hidratáló krémet a bababőr ph-értékének semlegesen tartáshoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában