szeretettel készül

2020.06.06. 15:00

Eper pezsgővel

Szente Tünde

Évit, Marcsit és Idát kertjének első pirosló eperszemeivel kínálta Eszter. A hölgyek élvezettel fogyasztották a nap érlelte csodát, közben tisztáztak egy-két félreértést, mégpedig az elnevezések helyességét. Vajon eper vagy szamóca? A növény húsos része gyümölcs-e vagy sem? Dzsemet vagy lekvárt főznek? Ida dzsemnek, Marcsi lekvárnak szánja, előbbi a darabosra, utóbbi a pépesre esküszik. Évi jól tudta, hogy az erdei szamóca volt előbb, a nemesített, ter­mesztett szamócafajok pedig a földi eprek. Valójában az eper termései az apró magok, és az eper húsos részét helytelenül nevezzük gyümölcsnek, ezért álgyümölcs, állt elő a tutival Eszter.

Amíg a szezonja tart, tervei szerint Eszter minden héten, kisebb részletekben, különböző módon rakja el. Más és más édesítőszerekkel, eltérő társításokkal. Először csak magában, dzsemnek, utána összetörve, lekvárnak. Azt követi a rebarbarás változat, kísérletezik a rózsaborsos, a bazsalikomos, a gyömbéres, chilis fűszerezéssel, esetleg pezsgővel, s ha ideje engedi, készít még egy mini adagot, mini üvegcsékbe töltve, étcsokoládéval megbolondítva.

Amúgy is, ajándékozásra szánja a legtöbbjét, alkalomhoz illően feldíszíti, feliratozza saját kézműves remekeit, úgy, ahogy a vásárokban, újságokban látta. Szeretettel adja tovább azoknak, akikről reméli, hogy örülnek neki. Hallott már olyat, hogy azért nem fogadták egy illetőtől szívesen, mert az nem eléggé tiszta ember. Ez esetben hamar megbosszulná magát, mert a higiénés követelmények be nem tartásával, veszett fejsze nyele, odalenne a munka és az értékes gyümölcs.

Nagymamája után maradt egy nagyon egyszerű eperlekvárreceptje, szálkás betűkkel feljegyezve: Az epret megtisztítom, lábasba teszem, kicsit megtöröm, folytonos kavargatás mellett felforralom, 20 percig főzöm, ezután hozzáadom a súlyának megfelelő fele cukrot, és megvárom, amíg felforr és újabb 20 percig kavarom. Üvegekbe töltöm, lezárom, majd száraz dunsztba teszem.

Az eperérés időszakában nyilvánvalóan nyersen fogyasztja. Kicsi korában nem ehetett sokat belőle, mert csalánkiütéses lett tőle, de felnőve kinőtte.

Újabban még több jót hallani felőle, már ami az epret illeti, és szinte már hihetetlen a jótékony hatása. Segít megelőzni bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, csökkenti a vérnyomást, magas a C-vitamin, a mangán-, a folsav-, a kálium-, a B6-vitamin- és rosttartalma. Csökkenti a szívinfarktus kockázatát, segít ellensúlyozni a stressz okozta negatív folyamatokat az agyban. Csökkenti a korral járó memóriavesztés mértékét. Egyes ráktípusok – mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák) kialakulásának kockázatát csökkenti, elősegíti a rákos megbetegedések gyógyítását. Szabályozza a vércukorszintet, kalóriaszegény, így fogyókúrázóknak is ajánlott. Jódtartalma a pajzsmirigyre jótékony hatással bír.

Eperségünkre váljon! – felkiáltással kapkodták be a maradék eperszemeket a barátnők, Ida, Marcsi, Évi, Eszter, és jókedvűen ittak hozzá egy-egy pohár hideg pezsgőt.

Vezető képünk illusztráció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában