2020.06.01. 15:00
Búcsúzzon el a tavaszi fáradtságtól!
Töltsük fel a vitaminraktárainkat zsenge spenótból, savanykás sóskából és kellemes aromájú zöld spárgából készült ételekkel! Miért?
Forrás: illusztráció
Fotó: shutterstock
Popeye és Erő Benő
A spenót varázserejéről szóló mesék alapja az, hogy a zöld levelek sok-sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A tavasz a zsenge spenót szezonja, később a levelek kissé sprőddé és markánsabb ízűvé válnak.
Ismeri ön a sóskát?
Levelei hasonlítanak a spenótéira, de kissé vékonyabbak, világosabbak, áttetszőbbek. Szezonja áprilistól novemberig tart. A levelek íze jellegzetesen savanykás. A magyar konyhában a sóskamártáson kívül nemigen használják, pedig savasságának köszönhetően jól illik semlegesebb ízű halakhoz, salátákhoz, levesekhez és zöldségételekhez.
A spárga, ha zöld
A fehér fajtához képest a zöld spárga íze kissé karakteresebb. Előnye a fehér spárgához képest, hogy puhábbak a rostjai, ezért a hámozásával nem kell olyan sok időt tölteni, elég csak a végeket megtisztítani. Csodás alapanyaga lehet leveseknek, salátáknak. Nagyon finom serpenyőben, tepsiben vagy gőzölve elkészítve. Jól illik hozzá a petrezselyem, a citrom, a majonéz és a frissen őrölt bors.