szponzorált tartalom

2020.05.07. 16:14

Világgá mennél? Ne fuss olyan messze!

A karantén közepén legtöbbünk világgá menne, de nem kell ilyen messzire mennünk, hogy gyönyörű, békés és élhető helyeket találjunk. A határt sem kell átlépnünk és csodákat látunk. Tarts velünk!

Magyarország rendkívül gazdag természeti szépségekben. Mindenki megtalálja a neki kedves vidéket, legyen az hegyvidék, lankás dombok, vízpart vagy határtalan alföld. Lehet kőhajításnyira Budapesttől, vagy éppen a kicsit nyugat ízű határmenti területeken, minden vidéknek vannak rejtett gyöngyszemei.

Élet az agglomeráción túl?

Az agglomeráció területéről a legjelentősebb a költözés mind kifelé, mind pedig befelé. Az itt található települések más és más célcsoportoknak kínálnak remek lehetőséget, hogy a nagyvárosi zajból szabaduljanak. Egy dolog azonban egyezik bennük: a magas árak, amik alaposan elveszik a kedvünket, hogy azonnal megrendeljük a bútorszállítást és sürgősen költözzünk.

Az agglomeráció települései ugyan közel vannak a fővároshoz, de nem mindenki számára elérhetőek. Hoztunk egy kis belföldi ízelítőt néhány vidéki faluból, amit, ha meglátsz, a költöztetést most azonnal megrendeled.

Palóznak

Parányi, de annál öregebb: Palóznak több, mint ezeréves történelmet hordoz. Ez nem csak a talpad alatt bújik meg, hanem az itt élő emberek is aktívan ápolják a hagyományokat tökéletes állapotban tartva a település épületeit. Itt sétálni felér egy kisebb időutazással, de Palóznakot nem csak ezért lehet imádni. A Balaton közelsége érződik minden porcikájában – és kiváló boraiban, kedves vendéglátóinak minden szavában.

Zebegény szecessziós falutemplomában nyáron számtalan komolyzenei koncertet rendeznek

Palóznak turisztikai szempontból meglehetősen aktív, amit elsősorban a Balatonnak köszönhet, de az ingatlanárak még mindig elérhetőek.

Vérteskozma

A Vértes hegység szívében bújik meg ez az aprócska kis falu, aminek egyetlen utcája van. Németek alapították a települést még a XIX. században. Bár történelme sokkal rövidebb, ám annál viharosabb. Épületeit szintén jó állapotban őrizték meg, átörökítve ezzel az ősi falvak építészeti jellegzetességeit.

Mára inkább üdülőfalu, télen téli álmot alszik, alig néhány ember lakja, ám a tavasz beköszöntével sok pihenni vágyó ember keresi fel. A környező erdők vadállományban gazdagok és egyedülálló élményt nyújtanak kirándulásra, túrázásra.

Zebegény

Apró falucska a Duna mellett – ráadásul alig negyvenöt perc vonattal Budapestről. Minden megvan benne, amiért jó lakni valahol: tiszta levegő, vízpart, hangulatos épületek, csendes, békés emberek. A Börzsöny közelsége számtalan kirándulási lehetőséget nyújt.

A falu élete ugyanakkor cseppet sem unalmas. Rendszeresen komolyzenei hangversenyeket szerveznek a Kós Károly és Jánszky Béla által tervezett szecessziós falutemplomban, ami messziről is idevonzza a komolyzene szerelmeseit.

Zebegényt azonban nem a mai kor nagyvárosi kalandvágyói fedezték fel először. Már a századfordulón népszerű volt a fővárosi polgárság körében, aminek köszönhetően gyönyörű villák nőttek itt ki a földből. Ezek közül számtalan szinte érintetlen állapotban maradt fenn máig is.

Az árak vidékiek, az ellátás színvonala azonban minden igényt kielégít akkor is, ha egyszerű zsíroskenyérre és vörösboros fröccsre vágyunk, és akkor is, ha valamilyen minőségi, különleges éttermet keresünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában