Csináld magad: provence-i hangulatú enteriőr, antik hatású kellékekkel és bútorokkal

2020.05.19. 13:00

Varázslat az otthonunkban krétafestékkel

Török Tímea

Forrás: praktika.hu

Fotó: Nemiskacat Látványműhely

Magam is megtapasztaltam, hogy amióta a kijárási korlátozás életbe lépett, és sokan önkéntes karanténba kényszerültek, vagy a home offi ce-ban végzett munka kapcsán jórészt állandóan otthon vannak, többen vágtak bele lakásfelújításba, vagy éppen kertépítésbe. A barkácsáruházak, kertészeti árudák előtt kígyózó sorok, és a zsúfolt parkolóik bizonyítják, hogy a tétlenséget sokan nem szeretjük. De az otthoni balesetek megnövekedett száma is arra utal, hogy unalmukat legtöbben barkácsolással próbálják elűzni.

Az egyedi, kézzel készült termékeknek, a saját kezünk munkájának az automatizált, tucattermékekkel telített életünkben egyre nagyobb értéke van. Nagy változást jelent, ha az otthonunk domináns elemét, egy meghatározó bútort vagy térhatároló elemet alkothatunk újjá. Nagyon vonzó a technikában az is, hogy költséghatékonyan és viszonylag gyorsan juthatunk el a végeredményig. A krétafesték tökéletesen alkalmas ilyen „varázslatok” kivitelezésére. Mert nincs szükség előkezelésére, és szinte minden felületen alkalmazható a fától és a műanyagtól az üvegen át a fémig. A krétafestett tárgyaink felülete a krétáéhoz hasonló porózus, rusztikus hatású és utókezelés nélkül matt, csiszolással régies, koptatott felületű lesz. Ezért több stílusba is szépen illeszkedő alkotást tudunk a krétafestéssel létrehozni.

A mediterrán, provence- i, vintage és farmhouse enteriőrökben is jól működik a krétafestékkel kezelt részlet. Számtalan izgalmas színt kínálnak a festékgyártók azoknak, akik bútorfestésre, vagy a krétafestésre adják a fejüket, nem túlzás állítanom, hogy méregdrágán. De a tárgyalt technikánk tekintetében viszonylag egyszerűen és olcsón kivitelezhető a saját készítésű alapanyag. Nincs szükség másra az elkészítéséhez, mint két rész falfesték, egy rész víz és egy rész gipsz összekeverésére. A titok, hogy a falfesték latex típusú legyen. Régies, kopott felületet kapunk, ha száradás után visszacsiszolunk a felvitt rétegből, de sötétebb színnel az éleknél, a használat során erősebben igénybevett részeknél árnyékolhatunk is, így az antik hatás méginkább hangsúlyozható. Tartósságot bútorviasszal adhatunk a felületnek.

Fotó: praktika.hu

Alkotó: Nemiskacat Látványműhely

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában