2020.05.15. 11:06
Tabuk nélkül: a tej előnyei és hátrányai
Ugye ismerősek a tejivást buzdító reklámok? Mindenkinek ajánlják a napi fél liter tej elfogyasztását, mert egészséges. De vajon tényleg jó-e a tej az emberi szervezet számára? Ismerjük meg, hogy mit kell tudni erről a fehér nedűről.
Nem a legjobb barátunk
Az emberi szervezet csak egy mérsékelt ideig termeli azt az enzimet, ami a tej alkotóelemeinek a lebontásáért felel. Mondhatnánk azt is, hogy míg megvannak a tejfogaid, addig érdemes csak tehéntejet fogyasztani, utána már nyugodtan el lehet hagyni, mert több kár származik belőle, mint a haszon. Lássuk, hogy milyen negatív hatásai vannak a tejnek a szervezetünkre nézve!
Jó hír!
Fontos tudni, hogy a tej hatékony helyettesítésére a laktózmentes termékek igen jó választásnak bizonyulnak, de aki teljesen ki szeretné iktatni az életéből a tejet, azoknak a különböző növényi italok nyújthatnak hatékony megoldást.
A különböző tejtermékek, sajtok laktóztartalmára vonatkozóan a Magzsola oldalán találsz egy áttekintő táblázatot.
Bár sokan tartanak a vajtól, hiszen tejtermék, de a hagyományos változat olyan minimális mennyiségben tartalmaz laktózt és kazeint, hogy az a szervezet számára jól tolerálható. Sőt, a vajak tartalmaznak egy bizonyos linolsavat is, ami roppant hasznos az ember számára. Mivel nagyfokú rákellenes anyagot tartalmaz, így nagyon ajánlott a rendszeres fogyasztása, és még az emelkedett koleszterinszinttől sem kell tartani, mivel nem okoz elhízást, sőt, elősegíti a fogyást is.
Ahogy látható, sem reggelire, sem más étkezéshez nem a legjobb választás a tej, sokkal többet tehetsz az egészségedért egy kis marék olajos mag vagy épp aszalt gyümölcs csipegetésével az energikus napindításhoz.