szponzorált tartalom

2020.05.15. 11:06

Tabuk nélkül: a tej előnyei és hátrányai

Ugye ismerősek a tejivást buzdító reklámok? Mindenkinek ajánlják a napi fél liter tej elfogyasztását, mert egészséges. De vajon tényleg jó-e a tej az emberi szervezet számára? Ismerjük meg, hogy mit kell tudni erről a fehér nedűről.

Nem a legjobb barátunk

Az emberi szervezet csak egy mérsékelt ideig termeli azt az enzimet, ami a tej alkotóelemeinek a lebontásáért felel. Mondhatnánk azt is, hogy míg megvannak a tejfogaid, addig érdemes csak tehéntejet fogyasztani, utána már nyugodtan el lehet hagyni, mert több kár származik belőle, mint a haszon. Lássuk, hogy milyen negatív hatásai vannak a tejnek a szervezetünkre nézve!

  • Nagyon gyors inzulinválaszt okoz, talán erőteljesebb is, mint a szőlőcukor. Nem véletlen, hogy ha valakinek leesik a vércukra, akkor mentő ötlet lehet egy deci tej megivása, ami szinte azonnali reakciót vált ki.
  • Megemeli a kalcium szintjét a vérben, ami könnyedén lerakódik az érfalra, vagy épp meszesedést idéz elő. Nagymértékben felel a tejfogyasztás az autoimmun betegségek kialakulásáért. Idősebb korban növeli a csontritkulás esélyét.
  • Az úgynevezett IGF hormonok szintjébe beavatkozik, ami számos hátránnyal jár. Ilyen például az emelkedett sejtosztódás, ami a különböző ráktípusok kialakulásához vezet. Ez már magzati korban elkezdődik, ha a kismama fokozottan fogyaszt tejet, és folytatódik az évek múlásával.
  • Az autizmus és a skizofrénia esetében sokat ronthat az általános állapoton a rendszeres tejfogyasztás. Mivel a tejcukor és a kazein átjut a bélfalon, így a szervezetben nagy mennyiségű ópiát szabadul el, ami rengeteget számít a fenti betegségek esetében.
  • Nem csak a laktóz, azaz a tejcukor káros az egészségünkre nézve, hanem a kazein is, ami szintén nem vagy nehezen emészthető. Ez oda vezet, hogy a felszabaduló ópiátok eljutnak a véráramba és az agyba, aminek köszönhetően negatívan befolyásolják a központi idegrendszert.
  • Nagy az esély az allergia és az intolerancia kialakulására.
  • Jó hír!

    Fontos tudni, hogy a tej hatékony helyettesítésére a laktózmentes termékek igen jó választásnak bizonyulnak, de aki teljesen ki szeretné iktatni az életéből a tejet, azoknak a különböző növényi italok nyújthatnak hatékony megoldást.

    A különböző tejtermékek, sajtok laktóztartalmára vonatkozóan a Magzsola oldalán találsz egy áttekintő táblázatot.

    Bár sokan tartanak a vajtól, hiszen tejtermék, de a hagyományos változat olyan minimális mennyiségben tartalmaz laktózt és kazeint, hogy az a szervezet számára jól tolerálható. Sőt, a vajak tartalmaznak egy bizonyos linolsavat is, ami roppant hasznos az ember számára. Mivel nagyfokú rákellenes anyagot tartalmaz, így nagyon ajánlott a rendszeres fogyasztása, és még az emelkedett koleszterinszinttől sem kell tartani, mivel nem okoz elhízást, sőt, elősegíti a fogyást is.

    Ahogy látható, sem reggelire, sem más étkezéshez nem a legjobb választás a tej, sokkal többet tehetsz az egészségedért egy kis marék olajos mag vagy épp aszalt gyümölcs csipegetésével az energikus napindításhoz.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában