A 14. SZÁZADBAN JÖTT LÉTRE AZ ÖBÖL MELLETTI TERÜLETEN

2020.05.24. 16:00

Magával ragadó panoráma fogad Baškán

A horvát Krk sziget délkeleti részén fekszik Baška az azonos nevű tágas öbölben. A település mintegy harminc kavicsos stranddal rendelkezik, melyek közül a legszebb és legnagyobb a Vela plaža.

Polgár Bettina

A környező barlangokban talált régészeti leletek tanúsága szerint területén már a történelem előtti időben is éltek emberek. Első ismert lakói az illír törzsek voltak, majd az első századtól a szigeten római települések jöttek létre. Baška keletkezése ennél későbbre, 418-ra tehető a mai település felett emelkedő Szent János nevű magaslaton.

A mai Baška a 14. században alakult ki a várkastélyból és az öböl melletti településből. I. Lajos magyar király Velence ellen viselt háborúja során a velenceiek felgyújtották a várkastélyt, így a település központja végleg az öböl mellé került. Baška vált a sziget legfontosabb kikötőjévé és egyben fő bejáratává.

Az első szálloda, a Hotel Zvonimír 1906-ban épült fel, majd 1908-ban kiépült a strand, elkezdődött a turistautak szervezése; szállodák, panziók, villák és más vendéglátóhelyek nyíltak. Napjainkban Baška legnagyobb strandját, a Vela plažát számos vendéglő, lokál, pizzéria, kávéház, bár, szálloda és magánszállás övezi.

A mintegy 1800 méter hosszú természetes kavicsos part akár több ezer fürd őzőt is fogadhat egyszerre. Sekély vize miatt különösen alkalmas gyermekek és úszni nem tudók számára. 1999-ben elnyerte a kiváló minőségű európai strandok kék zászlaját.

Baška egyik nevezetessége, a Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt egykori plébániatemplom egy 126 méteres magaslaton található. A templom 11. században épülő harangtornya, melyet Staracnak neveznek, a legrégibb ezen a vidéken, 1431-ből származik. A 19. század elején a templomot elhagyták, de a kolerajárvány után újjáépítették. Mellette temető található, ahova a baškaiak évszázadok óta temetkeztek. A templomtól csodás kilátás nyílik az öbölre.

Baška országszerte híres még a településről elnevezett Baškai tábláról, amely a legrégebbi horvát nyelvemlék. Érdekesség, hogy a kőtáblát valójában nem itt, hanem a szomszédos Jurandvor falu Szent Lúcia-templomában találták meg. Eredetijét Zágráb

ban, a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémián őrzik.

Baška a sziget legdélibb települése, itt ér véget a fő közlekedési útvonal. Több hajójárat is közlekedik a környék lakatlan szigeteire vagy a szárazföldre, illetve bizonyos időszakokban Rabra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában