pantaleon

2020.05.12. 19:00

Ápolók nemzetközi napja

1820-ban ezen a napon május 12-én született Florence Nightingale, brit ápolónő, az ápolóképzés kiemelkedő alakja. Ez a nap a 200 éves évforduló napja, világszerte az Ápolók Nemzetközi Napja.

duol.hu

Ebben az évben az ápolók ünnepelni nem tudnak, világszerte a járvány tölti ki a munkájukat, ez súlyos terhet ró az intézmények ápolószemélyzetére.

A Szent Pantaleon Kórház e szép évfordulós napra tudományos értekezlettel készült szakdolgozói díjátadóval, amely sajnos a járvány miatt egy későbbi időpontban kerül megrendezésre.

A már életében legendává vált brit hölgy 1820-tól 1910-ig élt. Az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. Hazatérve hősként tisztelték és óriási hírnévre tett szert, a róla elnevezett nővérképzőt 1860-ban nyitotta meg. Megteremtette a betegápolás etikai alapjait, s egyúttal küzdött az ápolói hivatás képviselőinek anyagi és erkölcsi elismeréséért is.

Florence Nightingale fogalmazta meg, hogy „az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt”.

Ezúton is köszönjük az ápolók alázatos, kitartó, megfeszített, sokszor emberfeletti munkáját!

Forrás: pantaleon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában