APRÓ ISMERETEK

2020.05.31. 10:00

A rosszul ábrázolt simontornyai vár rejtélye

Foray Nándor

Közzétették nemrég az Apró ismeretek nevű ismeretterjesztő " target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer">videósorozat második részét a simontornyai vár Facebook-oldalán. A Hegyen állt Simontornya vára? című új videó azt a rejtélyt járja körül, hogy miért hegyen tüntetik fel a várat.

A simontornyai vár ugyanis a tizenharmadik században, szigetre épült, és a mocsaras-lápos környezet óvta egy esetleges támadástól. Ennek ellenére a vár történeti kiállításának török termében látható egy metszetrajz a tizenhetedik századból, amely sziget helyett hegyre helyezi. – Írja a teol.hu.

Hasonló, de nem ugyanaz az ábrázolás található egy 1680-as években, a trónörökös József főherceg, későbbi I. József magyarországi király (1705–1711) és német-római császár számára készült geometriai tankönyvben, mely Anton Ernst Burkhard von Birkenstein cseh származású hadmérnök nevéhez fűződik. A könyv geometriai fogalommagyarázatokat, feladatokat tartalmaz, ábrákkal együtt. Magyarországi városok között Simontornyát is illusztrálni próbálja.

Justus van der Nypoort holland rézmetsző készítette ezeket a rajzokat. Ő valóban járt Magyarországon, nem minden munkája eredeti és hiteles azonban, vannak, amelyek bevett sémákon alapulnak. Simontornyát nem ismerte a holland, várát jobb híján téves elképzelés szerint jelenítette meg: hegyen.

Hogy pontosan kitől ered a hegyen álló simontornyai vár koncepciója, nehéz biztosan meghatározni. Akkoriban a plagizálás nem számított véteknek, az illusztrátorok is nyugodt lelkiismerettel vették és dolgozták át kollégáik műveit. Így lehet Simontornya várának több helytelen ábrázolása.

A városról szól

Az Apró ismeretek elnevezésű ismeretterjesztő videósorozatot Gyenei Lászlóné és Máté Imréné készíti, első részét május 6-án töltötték fel a simontornyai vár Facebook-oldalára. A három-négy perces videókból álló sorozat a várról és a város egyéb nevezetességeiről ad tájékoztatást mindenki számára, aki érdeklődik Simontornya iránt. Gyenei Lászlóné 2013-ban kezdett dolgozni a simontornyai várban, Máté Imréné ugyancsak 2013 óta vezeti azt.

Borítóképünk archív felvétel, a tavalyi simontornyai várnapok alkalmával készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában