hasznos tippek

2020.03.25. 11:00

Kertész leszek, és gyümölcsfát (is) nevelek

Szabadgyökerű gyümölcsfát ültetni inkább ősszel ideális, de ha betartjuk a szabályokat, a tavaszi ültetés is gyümölcsöző eredménnyel fog járni.

Török Tímea

2020.03.14. kertészet_Rácalmás_Zsedrovits Enikő ZsE_Dunaújvárosi Hírlap Dh

Fotó: Zsedrovits Eniko

A konténeres fákat egész évben lehet ültetni, a szabadgyökeres fák ezzel szemben sokkal sérülékenyebbek, bár kétségtelenül sokkal olcsóbbak is. Ezeknek október az ideális hónap, hogy a végleges helyükre költözzenek, de mostanság ültetni sem istenkáromlás azért.

A megvásárolt csemetét az ültetés előtt állítsuk néhány órára vízbe, hogy a növény rostjai felteljenek nedvességgel. Családunk férfitagjaival szép nagy ültetőgödröt ásassunk, két-háromszor nagyobbat, mint a növényünk gyökere. Nagyüzemi ültetéseknél a gödörbe talajfertőtlenítőt juttatnak, valamint némi szerves trágyát is, amelyre vékony földréteg kerül, csak aztán a növény.

A sikeres ültetéshez fontos, hogy egészséges facsemetét válasszunk a kertészetben
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Mindenképp metsszük vissza az egészségesig a fácskánk gyökérzetét. Ha lehet hegyes szögben, tiszta eszközzel metsszük meg a gyökereket, hogy szép nagy metszéslapokon át tudjanak a lehető legtöbb tápanyaghoz jutni a gyümölcsfáink. Kicsit magasabban legyen a fácskánk – 5-10 centiméterrel – mint a kertészetben volt, az oltás helye az uralkodó széliránytól védett oldalon legyen, a betemetett ültetőgödröt óvatosan tapossuk meg, így tömörítjük a talajt, majd, ha szükséges locsoljuk be a művünket. Végezetül körülbelül húsz centiméter magason kupacoljunk földet a fánk köré.

Fát ültetni különleges élmény, majdhogynem szakrális. Érdemes egy percig átgondolni, hogy jelképe lehet egy új családtagnak, a jövőnek. Ha még nem próbálta ki a faültetést, eljött az ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában