kertészkedés

2020.03.22. 14:00

Alaposan készítsük elő a talajt a kiskertben

Kellemes napsütéses napok vannak előttünk. A koronavírus terjedése miatt szerencsés helyzetben van az, akinek van kiskertje, és ott nemcsak a jó időt élvezheti, de tennivaló is akad bőven. A nappalok egyre melegebbek, a növények tenyészideje pedig gyakorlatilag már el is kezdődött.

Mauthner Ilona/TEOL

Gyökerestől gyomláljuk ki a gazt, amely a későbbiekben gondot okozhat, főleg az évelő. Ha most elbánunk velük, az év hátralevő részében összehasonlíthatatlanul könnyebb dolgunk lesz velük. Természetesen az egynyári gyomokat is rendszeresen kapáljuk ki, még mielőtt feltartóztathatatlanul elburjánzanának, írja a teol.hu.

Az ősszel felásott és megtrágyázott földet lazítsuk fel, gereblyézzük el jól. Az ápolási munkálatokat könnyebben el tudjuk végezni, ha egy-másfél méter szélesre alakítjuk ki az ágyásokat. A sorokat általában 20-25 centi távolságra húzzuk a retek, a tépősaláta és a hagyma vetéséhez, a borsó 30-40 centis sortávolságra kerülhet. A vetésmélységnél általános szabály, hogy a vetőmag méreténél (átmérőjénél) 2-3-szor vastagabb földréteggel takarjuk be az elvetett magokat.

Egyes növények fényre csíráznak (ilyen a zeller, bazsalikom, körömvirág, kakastaréj, nyári ciprus, estike, bohócvirág, nyári viola, petúnia), ezeket csak kézzel belenyomkodjuk a földbe és nem takarjuk be. A nagyon apró magvakat (zeller, rozmaring, citromfű, petúnia, dohányvirág, lobélia) ajánlatos kis szaporítóládába (vagy cserépbe) elvetni, és miután megerősödtek, kipalántázni végleges helyükre.

A szaporítóládát takarjuk be fóliával vagy üveglappal, így egyenletesebben és gyorsabban kikelnek a magok. Takarjuk be az ágyásokat áttetsző melegházi vagy fekete műanyag fóliával, hogy felmelegítsük a korai növények számára. Ha a sorokat letakarjuk fóliával, elősegíthetjük például a szamóca korai termőre fordulását. A rebarbara növekedését hasonlóképpen megsiettethetjük, ha letakarjuk például egy felfordított műanyag vödörrel.

Itt az ideje, hogy elvessük a cékla, lóbab, salátafélék és a mángold magjait szabadföldbe. Ha a talaj eléggé felmelegedett már, akkor répából, borsóból, spenótból és retekből korai termésre számíthatunk. Ültethetünk ilyenkor még mogyoróhagymát és más hagymaféléket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában