Nem csak magukra, egymásra is vigyáznak

2020.03.28. 10:00

A bajban összefogtak és szájmaszkgyártásba kezdtek a kulcsiak

Az egész világot bejáró új koronavírus-járvány sötét fellegei borítják kicsiny hazánk, Magyarország egét is. Azonban „a bajban ismerszik meg az ember” mondás élő példája az a számtalan önkéntes, civil összefogás és megmozdulás, amelyek mégis egy kis derűt hoznak a mindennapjainkba.

Török Tímea

Pádár Edit maszkgyártás közben

Kulcs

Nincs ez máshogy Kulcs településen sem, ahol több önkéntes kezdeményezés is elindult az elmúlt időszakban. Mivel a mostani járványügyi helyzet miatt az egyik legfontosabb védőeszközt, a száj­maszkot szinte lehetetlen beszerezni, mert nem csak az ezzel foglakozó boltok polcairól, de a webáruházak kínálatából is pillanatok alatt eltűnt, csak néhány lelkiismeret hiányában szenvedő, a gyors haszon reményében csillagászati árakon kínáló árustól lehet beszerezni. Ez motiválta többek közt a két lelkes kulcsi önkéntest, Sárosiné Csizmadia Rozáliát és Vízi Ritát, akik felajánlották, hogy minden felnőtt kulcsi lakos számára elegendő szájmaszkot varrnak. Nem kis fába vágták a fejszéjüket, hiszen közel 3000 darabról van szó. Egy budakalászi vállalkozótól kiszabva – díjtalanul végzi a szabást – érkeznek hozzájuk a maszkok, amiket aztán ők megvarrnak. Az önkormányzat nagy örömmel fogadta a felajánlást, és az anyagköltséget természetesen megtéríti, valamint a szájmaszkok kiszállításáról is gondoskodik. Egyébként az első adagot már kiosztották, és a házhoz szállítás folyamatos lesz mindaddig, amíg mindenki meg nem kapja.

Néhány a Kulcson készült maszkok közül
Fotók: Török Tímea

Egy másik varrótudását a közjóra fordító kulcsi önkéntes, Pádár Edit szintén maszkokat varr. Először kizárólag grátiszdarabokat készített, de az igények olyan mértékben megnövekedtek, a megrendelők köre annyira megemelkedett – például temetkezéssel foglalkozó vállalkozás, gyártó üzem –, hogy a rendelkezésére álló alapanyag értékében jutányos, önköltségi áron juthatnak hozzá a szájmaszkokhoz Kulcs település lakói, illetve bárki, akinek szüksége van rá. A megrendelések mellé mindig tesz néhány ajándékmaszkot is a csomagba, és gyakran spontán „maszkosztást is végez”, ezzel is elősegítve, hogy mindenkinek jusson ebből a fontos, a megelőzést és a fertőzés terjedését megakadályozó védőeszközből.

Pádár Edit maszkgyártás közben

Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, szerencse, hogy ilyen jó érzésű emberek élnek közöttünk, akiknek a segítségére a szorult időkben is számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában