HA BELEÜLNEK AZ ÉLTETŐ VÍZBE

2020.02.02. 09:00

Imádja a melegvizes gyógyfürdőket? Íme minden, amit tudni kell róluk!

A hazai fürdőkultúrában valamikor a 2000-es évek elelején következett be hatalmas robbanás, amikor kimondták, hogy termál-, és gyógyvizeinknek akkor van igazán értéke, ha felszínre hozva hasznosítják őket. A termálvíz azonban nem ugyanaz, mint a gyógyvíz, ezért érdemes egy kicsit körbejárni: kiknek, mire, milyen gyakran és hogyan ajánlott a melegvizes gyógyfürdők használata?

Borsányi Bea

A termál-, és a gyógyvizet sokszor mossák egybe, aminek az egyik oka talán az, hogy a 2000-es évek elején épült fürdők többsége úgynevezett élmény-, és gyógyfürdő, ahol kettő az egyben módon egy tető alatt érhetők el a termálvizes és a gyógyvizes medencék. Nézzük azonban először, hogyan osztályozzák a vizet. – Írja a feol.hu.

– Az első kategória a „sima” csapvíz, más néven ivóvíz. Az ásványvíz abban tér el tőle, hogy meghatározott mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz. A termálvíz olyan ásványvíz, amelyben literenként 1000 milligramm ásvány található és legalább 33 fokos hőmérsékleten tör a felszínre. Gyógyvíznek azokat a termálvizeket nevezzük, amelyek bizonyítottan rendelkeznek gyógyhatással – magyarázta Kovacsics Imre, az Agárdi Gyógy-, és Termálfürdő vezérigazgatója. A gyógyfürdő kifejezés viszont bizonyos szempontból megtévesztő is lehet, ugyanis a titulushoz – amely egy külön engedélyeztetési folyamat eredménye – nem a gyógyvíz megléte a szükséges feltétel, hanem az, hogy a fürdőben elérhetők legyenek fürdőgyógyászati kezelések.

Történjenek ezek gyógyvízzel, termálvízzel, vagy csak simán melegített közműhálózati vízzel. Na de vissza a gyógyvízhez: hazánkban, ásványianyag összetételét tekintve, több mint 60 fajta víz létezik, ami azt jelenti, hogy több mint 60 fajta problémára alkalmazhatók, külsőleg, vagy belsőleg. Ezért, aki gyógyvízkúrára szeretne menni, feltétlenül ellenőrizze, hogy annak a helynek a vízösszetétele megfelelő-e a problémájára.

– Az nem kúra, ha egy nap háromszor beleülök a vízbe a szabadság alatt. A tudományosan ajánlott mennyiség fél évente 60 kezelés, amelyet tizenötször négyfajta kezelés formájában lehet az OEP-nél igénybe venni. Vagyis a fürdő mellett kiírnak például súlyfürdőt, masszázst és iszappakolást. A teljes kúra 3-6 hét alatt zajlik le. Csak ebben a formában ér valamit és javít valóban a beteg problémáján – mondta el a fürdőigazgató. Ugyanakkor senki ne ringassa magát abban a hitben, hogy egy teljes kúra végére a meglévő problémája teljesen megszűnik, vagy akár el is múlik. A fürdőkúra „csak” a tünetek enyhítésében, vagy egy betegség előrehaladásának lassításában segít, ezért érdemes fél évente megismételni. Sok esetben persze ez is nagyon sokat jelent.

Tartsuk be a szabályokat!

És most lássuk a gyógyvizes medencék használatának szabályait, amelyek szinte teljesen megegyeznek a fürdő, és szauna használatának íratlan szabályaival. Fertőző, vagy lázas betegséggel, nyílt sebbel ne menjenek meleg vízbe! Azok, akik magas vérnyomásban szenvednek, fokozotan figyeljenek a melegvízben tartózkodás időtartamára. Amúgy sem javasolt 15-20 percnél tovább ülni a gyógyvízben. Viszont, ha a melegvizes fürdő után hidegvízben zuhanyoznak és kis pihenő után visszamennek a melegvízbe, majd ismét hidegzuhanyt alkalmaznak, csakúgy, mint a szaunában, fokozhatják az erek falának rugalmasságát. Egyébiránt nem csak fürdés után, de előtte is illik letusolni és ha szigorúan vesszük, akkor nem csak úgy szimplán, hanem alaposan, szappannal, hogy semmilyen koszt, vagy bőrünkön lévő kórokozót ne vigyünk a vízbe. A folyadékpótlás is fontos, de alkohol fogyasztása fürdőzés közben nem javasolt. Utána természetesen meg lehet inni egy jó pohár sört, ha arra vágynak.

– A fürdőzés egyik leginkább jótékony hatása a lazítás, a kikapcsolódás, a stresszoldás. Ehhez azonban képesnek kell lennünk elcsendesedni – kezelések közben például nem kell mindenáron szóval tartani kezelést végző személyt – elengedni magunkat és élvezni a vizet, a nyugalmat, hogy a test mellett a lélek is feltöltődhessen – fogalmazta meg a fürdőkultúra egyik alaptézisét Kovacsics Imre, aki szerint sajnos ezen a téren van még hová fejlődniük a magyaroknak. Hangoskodással mások pihenését is zavarjuk. Ennek kapcsán a szakemberrel azt is tisztáztuk, hogy 14 éven aluli gyermekeknek nem azért nem javasolják a gyógyvizes medencéket, mert az káros lenne rájuk nézve, hanem azért, mert általában nem tudnak még úgy viselkedni, hogy ne zavarjanak másokat. Gyerekeknek viszont legfeljebb 10 perc javasolt, hogy ne terheljük a szervezetüket.

A víz szempontjából is jól megválasztott fürdőben eltöltött kellemes nap után frissnek és energiával telinek érzik majd magukat.

A fiatalok körében is népszerű a termál

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok körében népszerűek a termálfürdők, ami nem véletlen, hiszen a termálvíz sok, a modern életvitelhez kapcsolódó problémára is megoldást kínál. Ha a fürdésen felül pedig további lehetőségek vannak a környéken, az még inkább vonzó.

A kutatás szerint a 18-24 éves korosztály több mint egyharmada jár évente legalább egyszer termálfürdőbe, aminek egyik oka a fentebb említett tény, emellett viszont a termálfürdőzés számukra közösségi élmény is. A fiatalok szívesen terveznek közösen programokat olyan fürdőkbe, ahol a fürdés mellett egyéb kiegészítő programok is elérhetők, mint például a szauna, vagy az aquafitnesz. Kifejezetten népszerű körükben az éjszakai fürdőzés, ahol a zenék és a fények miatt szinte szórakozóhelyen érezhetik magukat. Jól jönnek persze a gyógy-, és termálvizek jótékony hatásai is. Ezek oldják a stresszt, amely a felgyorsult életvitellel szinte kötelezően együtt jár és mára már az említett korosztályt is elérte, ugyanakkor segít az alvási problémák leküzdésében, sőt a testtartás javításában is. Mivel a fiatalok közül sokan inkább az aktív pihenést részesítik előnyben, az akár gyógyászati célú fürdőzést szívesen kötik össze kirándulással, városnézéssel. Ezért előnyben részesítik az olyan úticélokat, ahol a több órás, relaxáló wellness után, vagy előtt egyéb programokat is találhatnak maguknak. Ami a fürdőket illeti, az országban több mint 80 minősített gyógyfürdő közül választhatnak, amelynek környéke gazdag természeti és történelmi látnivalókban a dunántúli régióban Hévíztől és Sárvártól kezdve az Alföldön át egészen Észak-Magyarországig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában