Sokan jártak rosszul

2020.02.20. 11:30

Devizahiteles károsultak – újabb lenyúlásos sztori

Újabb olvasónk jelentkezett, hogy megosztaná velünk a saját devizahiteles történetét. Ezúttal Virág László mesélte el, hogyan is vágták át őt több százezer forinttal.

Brousil Csaba

Lászlóéknak ötmillió forintjukba került a devizahitel-felvevősdi. Előtte nem volt kölcsönük, de hogy ezután nem lesz, az biztos

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

László és élettársa – aki a hitelügylet idején még nem volt a felesége, de közben összeházasodtak – 2007-ben tíz éves futamidőre vettek fel több mint kétmillió forintot, hogy egy Suzukit megvásárolhassanak. Havi harmincezer forintos részlettel el is kezdődött a hitel visszafizetése, mely öt évig zökkenőmentesen működött is. Aztán jött az árfolyam fékevesztett elszabadulása és a hitel törlesztőrészlete húszezer forinttal emelkedett. Ekkor László úgy döntött, hogy jobb, ha egy összegben kifizeti a hitelből fennmaradó összeget és letudja az egész sztorit. Ekkor a bank legombolt róla 57 ezer forintot szerződésmódosítás címén. Majd befizetett az öt éve havonta rendezett törlesztőkön kívül még 2,1 millió forintot. Ezzel letudta a hitelét. 4,7 millió forintot fizetett a banknak ahelyett a 3,6 millió forint helyett, melyet fizetnie kellett volna, ha nem gurul el a devizaárfolyam. Megkereste őt egy olyan cég, mely arra szakosodott, hogy bajba jutott hitelkárosultakon segítsen. Legalábbis ők ezt állították.

250 ezer forinttal rövidítette meg a hitelkárosultakon segítő cég által kezdeményezett, semmit nem érő per is

Lászlóéknak ötmillió forintjukba került a devizahitel-felvevősdi. Előtte nem volt kölcsönük, de hogy ezután nem lesz, az biztos
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Felkínálták Lászlónak, hogy segítenek és biztos sikerrel kecsegtették. Rögtön le is gomboltak róla 30 ezer forintot, ami a cég „üzletkötőjének” markát ütötte. További 120 ezer forintot kért tőlük az ügyvéd, akiről azt állították, ő az a szakember, aki biztosan megnyeri Lászlóéknak a pert. Továbbá járt még 80 ezer forint magának a pénzügyi cégnek a közbenjárásért. László úgy mesélte, hogy az ügyvéd azon kívül, hogy nagyon pökhendi volt, gyakorlatilag nem csinált semmit. A pert annak rendje és módja szerint el is veszítették, sőt a bíróság még 12 ezer forint bánatpénz megfizetésére kötelezte őket, a hitelt biztosító pénzügyi csoport javára. Lászlóéknak összesen tehát 250 ezer forintjukba került ez a semmit nem érő kör, így ötmillió forintjukba került az egész hitelfelvevősdi. László elmondta, hogy azelőtt sem nagyon volt hitelük, hogy ezt felvették, de hogy ezután nem is lesz, az biztos. És ő csak egy az átvert, jóhiszemű károsultak közül. Véleménye szerint nagyon sok ember járt pórul a devizahitelekkel, ugyanakkor nagyon sokan húztak belőle hasznot – közöttük dunaújvárosi és rácalmási „felhajtók” is –, ami szerinte mélységesen elítélendő.

Akinek van hasonló története és szívesen megosztaná azt a nagyvilággal, hogy mindenki okulhasson belőle egy életre, az keresse fel szerkesztőségünket személyesen vagy bármelyik elérhetőségünkön és mi szívesen állunk rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában