A gyermekek kedvence

2020.02.25. 11:00

Böjtidő: Tortahagyó vasárnap

Az előszállási katolikusok aktív közösségi életet élnek. Vezetőjük, Mihályi Miklós plébános évtizedek óta szervez különleges programokat.

Körmendi Erzsébet

Majd két évtizeddel ezelőtt például arra kérte a híveket, hozzanak templomi képeslapokat azokból az országokból, városokból, amerre útjuk vezet. A kapott levelezőlapokból Világunk templomai kiállítást rendezett Miklós atya. Most legóból készült el templomuk makettje, és Lego Liga ministráns csoportjuk.

Jóízűen falatoztak a gyerekek a tortából
Fotók: Kanik Edina

„Hamvazószerdával elkezdődik a nagyböjt negyven napja. E negyven nap emlékezés arra az időre, amikor Jézus tanításának, nyilvános fellépésének megkezdése előtt visszavonult a pusztába imádkozni és böjtölni. A keresztény emberek is ezzel a hosszabb időszakkal készülnek húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére. Keresztény kultúrkörben sok évszázadon át a kenyér mellett a húsétel volt a fő táplálék. Ezért is alakult úgy, hogy a böjt mintegy egybefonódott a húsevés tilalmával. Ez valóban böjtöt, önmegtartóztatást jelentett. Az idők azonban változtak. A mai fiatalok kedvenc étele már nem a hús, hanem az édesség. Így van ez az előszállási Lego Liga ministránsainál is! Ezért kézenfekvő volt, hogy amikor a böjtről, önmegtagadásról, húsvéti lelki felkészülésről tanulnak, akkor ők a nagyböjt előtt ne húshagyó keddet tartsanak, mint a felnőttek, hanem egy nekik szóló igazi kihívást kapjanak. Ez lett az új helyi ünnep, a „tortahagyó vasárnap”. A gyermekek a ministráns szolgálat után jóízűen fogyasztották el az előszállási cukrászdától ajándékba kapott legótortát, azzal a fogadással, hogy nagyböjt péntekjein Jézus iránti szeretetből lemondanak az édességről. Csatlakozzunk hozzájuk!” – buzdít Miklós atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában