Előzzük meg az átveréseket

2020.02.16. 15:30

Az internetes vásárlások buktatóiról beszélt a dunaújvárosi rendőr

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a februári hónapot az internetes biztonság témakörének szánja. Kiss Dénessel, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetőjével most az internetes vásárlás buktatóiról beszélgettem.

Kállai Félix

Forrás: Shutterstock

Fotó: illusztráció

– Nekem az internetes vásárlásról a bankszámlám és a rajta levő pénzem védelme jut eszembe.

– Kezdjük az elején. A vásárláshoz technikai eszközre van szükségünk, ez lehet számítógép, tablet vagy mobiltelefon. Ezek védelménél kezdődik az egész. Sokan sajnálják a pénzt operációs rendszerre és vírusirtóra. Ezért úgynevezett tört programokat használnak. Ez azt jelenti, hogy egy hacker csoport az eredeti szoftvert megváltoztatja, és különböző trükkökkel kijátssza az alkalmazás védelmét.

– Megbízhatok a nagy cégek szoftvereiben? Az így feltört programok már nem küldik az adatokat a cég központjába?

Kiss Dénes rendőr őrnagy, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Felteszem a kérdést, melyik a biztonságosabb, egy nagy cég szoftverét használni, amelyet az uniós adatbiztonsági szervek felügyelnek, vagy egy bűnözői csoport által módosított programot? Ne gondoljuk azt, hogy amit letöltünk a torrent oldalról az ingyen van. Nagyon nagy árat fizetünk ugyanis akkor, amikor a kódfeltörők módosított programjait használjuk. Az így feltelepített operációs rendszer gyakran már ártó kódokat tartalmaz, szabad bejárást engedélyezve a számítógépünkre. Innen pedig már csak egy rövid út vezet a személyes adatainkhoz, mint például a bankkártya-adatokhoz. A mobiltelefonok esetében az operációs rendszert a telefonnal együtt kapjuk, de a vírusirtó programot nem. Nagymértékben szaporodtak meg a mobilvírusok. Szinte alig van ember, aki vírusirtót használ a mobiltelefonján. Ne sajnáljuk megvédeni az eszközeinket. Használjunk legális programokat, majd ezeket folyamatosan frissítsük. Ez az első lépés, ez után jöhet a vásárlás, a kereskedő kiválasztása.

– Nem mindegy, kitől vásárolok, jól körül kell nézni, hogy a megfelelő árat megtaláljam.

– Igen, ez így van, de a megbízható kereskedő vagy internetes áruház kiválasztása fontosabb, mint az ár. Sokan jártak már úgy, hogy egy nagyon kedvező ár miatt figyelmen kívül hagyták az észszerűséget. A vágyott tárgy féláron, vagy harmadáron nagyon csábító, de józanul belegondolva, az vagy hamis termék vagy csali. Gyakran az ilyen áruk nem jönnek meg, panasszal pedig nem lehet élni az adott cégnél vagy magánszemélynél, hiszen nem lehet elérni őket. Ilyenkor derül csak ki, hogy nem létező cégtől vagy csaló személytől vásároltunk, és átverés áldozatai lettünk. Tudok olyan esetről, hogy kétszer rendelt valaki egy karácsonyi ajándékot, mert az első nem jött meg, majd a második sem.

– Hogyan tudom kiválasztani a biztonságos internetes áruházat?

– A komoly, megbízható cégekkel nem szokott gond lenni. Kisebb problémák esetén az ügyfélszolgálat segíteni tud. Aki olyan kereskedőt választ az interneten, aki rendes áruházat, boltot is üzemeltet, szintén nem lehet gond. Vásárlás előtt érdemes megnézni az adott kereskedő elérhetőségeit, adatait. Cégjegyzékszám, adószám, székhely, telefonszám. Kis utánjárás és megtudjuk, hogy valós-e a cég. Az internetes fórumokon pedig tájékozódhatunk a megbízhatóságot illetően. Külföldi áruházak, kereskedők esetén különösen legyünk figyelmesek.

– Miután kiválasztottam a terméket, jöhet a vásárlás.

– Gyakran az internetes vásárlás regisztrációhoz kötött. Csak olyan oldalra regisztráljunk, amelynek a címsorában https szerepel. Ha lehet, részesítsük előnyben az utánvétes fizetést. Ilyenkor a termék megérkezésekor fizetünk a futárszolgálatnak. Bankkártyás fizetésnél használjunk netkártyát. A bank internetes felületén utaljuk át a termék árát a virtuális kártyánkra, majd ezzel fizessünk. Részesítsük előnyben azokat a kereskedőket, akik a fizetésnél átirányítanak a bank oldalára. A termék megérkezését követően ellenőrizzük a csomag tartalmát. Bármilyen probléma esetén, vegyük fel a kapcsolatot a kereskedő ügyfélszolgálatával.

– Használt termék vásárlásakor mire figyeljünk?

– Vannak olyan oldalak, ahol az eladó és a vevő is értékelve van. Ilyenkor az eladónak érdeke, hogy teljes körű információt adjon a használt termék állapotával kapcsolatban. Gyakran a hibákról hosszabban tájékoztatnak, hogy a vevőt ne érje csalódás. Ha olyan eladótól vásárolunk, aki jó értékeléseket kapott és több eladása volt már, nem érhet bennünket csalódás. Az adok-veszek csoportokban hirdetőket nehezebb megszűrni. Érdemes kicsit utána érdeklődni a hirdetőnek. Ha profilképpel rendelkezik és a közösségi oldalon transzparens, akkor nem fogja megkockáztatni a jó hírnevét egy adásvétel miatt. A csoporton belül is érdemes érdeklődni az eladó megbízhatóságát illetően. Nagyon fontos, hogy előre senkinek sem szabad utalni. A legjobb az, ha személyesen győződünk meg a termék állapotáról. Ne felejtsük el, a használt termékek vásárlása nagy kockázattal jár. Hiába becsületes az eladó és nincs hibája a terméknek, vásárlás után elromolhat és ilyenkor nincs garancia. Legyünk körültekintőek és óvatosak. Találkoztunk már olyan esettel, hogy megtekintés nélkül az interneten nagy értékű tárgyat, autót vásárolt valaki. Előre fizetett. Pénz és autó nélkül maradt, az eladót pedig nem érte el.

– Mit tud tenni ilyenkor a rendőrség?

– Sok esetben fel tudjuk kutatni a csalókat, de egyes esetekben a pénzt már nem kapja vissza a károsult. Előzzük meg az átveréseket, vásároljunk megbízható helyről. Az elsődleges szempont a biztonság legyen és ne az ár.

Melléklet:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában