Ezek történtek a városkörnyéki településeken 2019 első negyedévében

2020.01.08. 11:30

Várossá avatásának jubileumát ünnepelte tavaly Dunaföldvár

A város környéki települések vezetői rendre arról számolnak be lapunknak, hogy mozgalmas esztendő áll mögöttük, és folytatni kívánják a fejlesztéseket 2020-ban is. De lássuk tételesen, hónapról hónapra, mi történt a községekben, környező kisvárosokban 2019-ben. Az első negyedévvel kezdünk.

Körmendi Erzsébet

Visszatekintő

Jókor érkezik a szociális tűzifa a rászoruló családok számára – írtuk meg 2019. január 9-én. Kollégánk sorra kérdezte a településeket, mert a tél és a hideg megérkeztével az egyik legfontosabb kérdés a nehéz helyzetben élő családoknál, hogy miként vészeljék át a fagyos napokat. Az összeállításból kiderült: sehol sem maradnak ellátás nélkül a rászorulók.

Nagyvenyimen a Fidesz és a KDNP

A jótékony kezdeményezéseknek, felajánlásoknak régi hagyománya van Nagyvenyimen. A Fidesz és a KDNP helyi szervezetének képviselői a decemberi jótékonysági rendezvényük eredményeként eszközök adományozásával segítettek egy fejlesztésre szoruló gyermekeket nevelő helyi családnak.

Régi idők játékait is láthattuk a Perkátán rendezett kiállításon

Különleges programokkal kezdődött az év Perkátán, egyik ilyen: Régi idők játékai címmel nyílt kiállítás a Győry-kastélyban, amit Hegedűs Gabriella pedagógus még egy, a játékokról szóló előadással is gazdagított.

Kardosné Gyurkó Katalin igent mondott az életre

A Don-kanyar áldozataira emlékeztek, valamint nagycsaládos segítőket köszöntöttek Mezőfalván. Az utóbbi eseményen részt vett Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének vezetője is, aki elmondta lapunknak: „Láttam, mások tudnak boldogulni öt, hat, nyolc, tíz gyermekkel is. Ez nekem is erőt adott, hogy merjünk az életre igent mondani. Nekünk most már öt gyermekünk van.

Szép asztali dekorációkat is láthattunk a rácalmási esküvőkiállításon

A családalapítással folytatva a visszatekintést: a Jankovich-kúria ismét megrendezte a hagyományos esküvőkiállítását, amelyen a szolgáltatások teljes palettájából kaptak ízelítőt az arák, a vőlegények és az örömszülők. Kulcson az ÚjPart alkotóközösség munkáiból nyílt tárlatot csodálhattuk meg, és megtudtuk: a település vezetői sokat tettek az utóbbi években azért, hogy nívós köztéri alkotásokkal is gyarapodjon a község. Bemutattuk az akkor tízesztendős Tamási Ádámot, akiről már az iskolaérettségi vizsgálaton kiderült, 99,5 százalékos az emberábrázolása. A fiatalember sok-sok rajzpályázaton indult, és több alkalommal nyert rangos helyezést alkotásaival.

Bemutattuk Tamási Ádámot, aki szinte tökéletesen rajzol, őstehetség

Több arany, ezüst és bronz minősítéssel, valamint kategóriagyőztes oklevelekkel tértek haza a perkátai párlatkészítők az X. Jubileumi Pálinka- és Párlatversenyről.

Dunaföldvár várossá avatásának 30. évfordulóját ünnepelték – a település 30 éves fi ataljait köszöntötték az ünnepségen

Tízéves jubileumát ünnepelte Kisapostag Lilaakác dalköre. A közmeghallgatások időszaka volt a január és a február, Rácalmáson például arról volt szó egyebek mellett, hogy óvatosan terveznek 2019-re, és négy kisebb beruházást szeretnének megvalósítani, Mezőfalván pedig arról volt szó, hogy az előző évi sikereket szeretnék folytatni. A várossá avatásának harminc­éves jubileumát tavaly ünneplő Dunaföldváron átadták a közel 400 millió forintból felújított piacteret. Kisapostagon és Mezőfalván Boszorkatánccal és banyaégetéssel üldözték a telet. Eredményes civil fórumot tartottak Perkátán. Tűz keletkezett a mezőfalvi dobozüzemben március közepén – a benzinkút és a környező házak nem voltak veszélyben. Kulcson bővül a régi orvosi rendelő, az egészségház. Dunaföldvárra és a jeles évfordulóra visszatérve: hétezernél is több hímes tojást aggattak a városközpontban lévő fára, így készültek húsvétra.

Látványosság volt a dunaföldvári, 7020 tojással díszített fa
Fotók: archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában