Beszélgetés Kováts Rózsával, a Munkásművelődési Központ igazgatójával

2020.01.10. 17:30

Nehéz évet zárt az MMK, ám mégis Dunaújváros kedvence

Nehéz évet zárt, mégis a városlakók szavazata alapján ebben az évben a Munkásművelődési Központ lett „Dunaújváros kedvence”. Kováts Rózsa igazgatót kértük egy átfogó összegzésre.

Balla Tibor

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A 2019-es év értékelésénél a számok ismét magukért beszélnek. 995 saját rendezvénye, foglalkozása volt a Munkásművelődési Központnak, ezeken a rendezvényeken megközelítőleg 255 ezer látogatót fogadott az intézmény, ami 16 ezerrel több, mint a tavalyi évben, amely részben köszönhető a CsupaCsoda Birodalom Népmesepont rendezvényeinek is, de beleértendők a 93 kisközösség klubfoglalkozásai, a színházi előadások is.

A népmese- és népballada előadói találkozó sikeres volt
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A kisközösségek összetétele némiképp változott az előző évhez képest a Népmesepont belépésével, 38 művészeti csoport (színjátszó, moderntánc, képzőművész, könnyűzene), 8 népművészeti közösség (néptánccsoport, népdalkör) és 2 tárgyalkotó (hímző, foltvarró), 45 nyugdíjas, ifjúsági, gyermek és egyéb érdeklődés szerinti klub működött tavaly az MMK-ban a jógától a senior örömtáncig beleértve mindent. Az évben 15 kiállítást mutattak be, és számos családi programot tartottak.

A japán babakiállítás kiemelkedő tárlat volt
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Kováts Rózsa elmondta, különösen nehéz esztendőt zártak, hiszen az egy évvel korábbi költségvetéssel kellett dolgozniuk, az igazgatóval együtt 3 művelődésszervező és két népmesepontos munkatárs koordinálta és vezényelte le ezt a közel ezer rendezvényt. Tovább nehezítette az intézmény dolgát, hogy az épület elektromos rendszere olyannyira tönkrement, hogy például 224 kismegszakítót kellett az olvadóbiztosítékok helyére beszereltetniük, ugyanis a harmadik emeleten már kiégtek a falban a vezetékek. A beruházások sorában tisztasági festés is szerepel, és az alsó irodasor is hosszú idő után egységes arculatot kapott. Az udvart tovább parkosították, virágosították, amellyel javítottak a kisközösségek komfortérzetén. A 2016-os év végén kezdték el az intézményben a korszerű internetes hálózat kiépítését, amellyel szabad internet-használati lehetőséget biztosítanak a betérő vendégeknek. Mára már a teljes épületben szabadon használható a világháló. Ezek ellenére sikerült pályázati úton elnyerhető pénzeszközökkel javítani működési feltételeiket.

Az V. Vasas Felnőtt Néptánctalálkozón hat együttes százkilencven táncossal képviseltette magát, alaposan megtöltve a Városháza teret
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Számos, országosan is meghirdetett programot tartottak az elmúlt évben. Ilyen volt például a 3 hétvégén keresztül tartó V. Országos Királysakk Kupa „László Géza alapító emlékére”, vagy az V. Vasas Felnőtt Néptánctalálkozó, amellyel megtöltötték a Városháza teret hat együttes 190 táncosának részvételével. Ugyancsak tömeget mozgatott a megyében is egyedülálló IV. Pünkösdirózsa Gyermek Néptánctalálkozó a maga 300 fellépőjével, ami olyan látványos megmozdulás, hogy az idei V. is jó szívvel ajánlható a városvezetés figyelmébe is. Annál is inkább mert országos szűrbemutató, népi alkotók kézműves kiállítása, csergető verseny és birkapörköltfőzés is színesíti az ötödik találkozót majd.

Számos országosan meghirdetett programot tartottak

A sportrendezvények közül az igazgató asszony kiemelte a IV. Nyílt Országos Darts Bajnokságot, amin kívül még kilenc bajnoki fordulót tartottak az intézményben. Egyedülálló országos rendezvény volt a komoly szubkultúrát kielégítő második képregény- és animefesztivál, óriási érdeklődés mellett. A Népdalkörök II. Országos Találkozója 13 népdalkör részvételével zajlott le 204 résztvevővel az MMK Búzavirág Dalköre rendezésében, ami már ugyancsak Dunaújváros jó hírét viszi szerte az országba. 2019-ben is meghirdették regionális rendezvényként a Rummikub bajnokságukat, immáron ötödik alkalommal, amelynek 54 résztvevője találkozott immár országos rendezvénnyé nőve ki magát.

Kováts Rózsa igazgató a rajzpályázat eredményhirdetésén
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A Csoóri Sándor pályázatnak köszönhetően a felnőttek részére meghirdetett táncház sorozatukat élő zenével színesítették, 12 táncházi foglalkozást tartottak más-más táj­egységek táncait bemutatva. Megválasztották az MMK V. Lúdas Matyiját, két retróvetélkedőt hirdettek felnőtteknek a vártnál is nagyobb sikerrel, 52 csapat mérte össze tudását. A gyerekeknek is két vetélkedőt rendeztek. Az MMK a városi rendezvényeken is rendre képviseltette magát.

Az év talán legnagyobb „dobása” a CsupaCsoda Birodalom volt, a két meseszínházi előadást és 200 foglalkozást több mint 5500 regisztrált résztvevő látogatta meg az év során, és három gyerekkoncertet is kínáltak. Tavaly negyedszer kapcsolódtak a kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozathoz, most sem maradt el a közösségek hete, és 1900 érdeklődőt vonzott be a tizenhárom egészségmegőrző előadás. A zenei programokon a nyolc telt házas előadást 670 néző tekintette meg. A szűkös anyagiak miatt csak két nagyszínházi előadást és hat pódiumdarabot tudtak bemutatni. A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes 6 csoportja a 61 fellépésen, öt hazai fesztiválon, valamint a Léván, a „Takis me” nemzetközi fesztiválon nemcsak városunk, hanem hazánk hírnevét is öregbítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában