Alaptalanok a félelmek

2020.01.24. 07:00

Kell-e félni a naperőművek mágneses háttérsugárzásától?

Az mára már köztudott, hogy a napelemekkel csökken az energiafüggőségünk, komfortosabbá varázsolja otthonunkat, és nem utolsósorban védjük környezetünket is. A közelmúltban egy társaságban szóba került a téma, és többen is aggodalmukat fejezték ki a háttérsugárzás miatt. Megkérdeztük a szakembert.

Balla Tibor

Egy jól méretezett háztartási kiserőmű többet termel, mint a családi ház összes energiafogyasztása Fotó: archív

A napelemek esetében a leggyakrabban alkalmazott erőműtípus a háztartási méretű kiserőmű, amelynek az a célja, hogy a háztartás villamosenergia-szükségletét helyben megtermelje, ezzel hozzájárulva a környezetbe kibocsátott szén-dioxid mennyiségének csökkentéséhez. Ezeknek maximum 50 kVA a névleges teljesítőképessége, (2-6 kVA beépített termelőkapacitás által megtermelt energiamennyiség egy átlagos lakás éves fogyasztását képes fedezni).

Rejtő János, a MEE Dunaújvárosi Területi Szervezet elnöke
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Rejtő János, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) Dunaújvárosi Területi Szervezetének elnöke, okleveles villamosmérnök, villamos- és megújuló energetikai tervező, szakértő sietett a segítségünkre, hogy a tények alapján eloszlassa a félelmeket. Mint mondta, mind európai uniós, mind magyarországi szinten foglalkoznak ezzel. Olyannyira, hogy van érvényes rendelet arra vonatkozóan, hogy mik az egészségügyi határértékek. A 63/2004. (VII. 26.) ESzCsM rendelet a 0 Hz-300 GHz közötti frekvenciatartományú elektromos, mágneses és elektromágneses terek lakosságra vonatkozó egészségügyi határértékeiről szól. Egyenáram esetében 4x104 µT (mikro Tesla), amíg az 50 Hz-es váltóáram esetében 100 µT mágneses indukció a megengedett határérték.

Rejtő János elmondta, háztartási méretű kiserőmű esetében háromfelé kell osztani a kérdést. Van az egyenáramú rendszer, az inverter és a váltóáramú rendszer. Az egyenáramú rész a napelemeknél az egyes panelek 250-350 W teljesítményűek, amik sorba vannak kötve, és maximálisan általában 9A áram folyik bennük, ez is akkor, amikor csúcsra járnak, tehát a legjobban süt a nap, amikor borús idő van, 3-5 Amperről beszélhetünk. Ha a 9A-t vesszük számításba, akkor a paneltól mért fél méteres távolságban mintegy 3,6x 10-6 Tesla mágneses indukció mérhető, ez a határérték 1 százaléka alatt van. Ebből kiindulva kijelenthető, hogy a napelemekkel kapcsolatos aggodalom alaptalan a keletkező mágneses térrel kapcsolatban. Arról nem is szólva, hogy igencsak ritkán kerülünk a napelemek fél méteres közelségébe.

Egy jól méretezett háztartási kiserőmű többet termel, mint a családi ház összes energiafogyasztása Fotó: archív

Közvetlen összehasonlításra nem nagyon van lehetőség, miután egyenáramú háztartási eszköz kevés van. De ha mondjuk egy olyan eszközt veszünk alapul, ami viszonylag elterjedt, mint egy laptop, akkor kijelenthető, hogy annak a sugárzásához képest elenyésző. Rejtő János a villamos berendezésekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet a reális veszélyekre, amelyek azonban inkább odafigyelést és szakértelmet igényelnek, de félni ezektől sem kell. Ilyen például az áramütés elleni védelem, vagy egyenáram esetében a tűzveszély elleni védekezés. Mindezek azonban elsősorban a tervező és kivitelező szakemberek kompetenciájába tartoznak. A mi dolgunk elsősorban az, hogy a berendezések épségére vigyázzunk, azok közelében tűzveszélyes anyagokat ne tároljunk, és a megfelelő karbantartást végeztessük el.

A háztartási villamos berendezésekkel kapcsolatban általánosságban elmondta, hogy azok, amelyek CE minősítéssel rendelkeznek, azok használhatók a háztartásban, de például a működő mikrohullámú sütő közelében tartósan nem célszerű tartózkodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában