Eszterlánc

2020.01.18. 19:00

Az év iránytűje

Egy nemzetközi könyvvizsgáló cég prognózisa szerint 2020-ra a hangoskönyvek globális piaca 25 százalékkal növekedhet, ezzel egy időben az e-könyvek visszaszorulóban vannak.

Szente Tünde

Forrás: Shutterstock

2020 lesz az év, amikor a világ megismerkedik a computer-vision fogalmával. A képfeldolgozó algoritmusok fejlődésével egyre hatékonyabban tudják majd értelmezni készülékeink, hogy mi van körülöttünk. Ennek köszönhetően például a gépjárművek észlelik az út mentén elhelyezett táblákat, így tudják figyelmeztetni a járművezetőket, amikor nem tartják be a szabályokat.

A világ különböző pontjain elterjednek az úgynevezett erdővárosok, épületekben helyeznek el teljes erdei ökoszisztémákat. Milánó sűrűn lakott részének függőleges erdejében 21 ezer növény, 800 fa, 15 ezer virág él 2 hektáron, aminek köszönhetően számos madárfaj visszatért a városba. Délnyugat-Kínában további erdővárosok kialakítását tervezik, ettől is remélve az életminőség javulását.

Az élelmiszeripari prognózisokat illetően tudósok kidolgozták, hogy milyen étrend lenne ideális a Föld és az emberiség számára. Szerintük a vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkenése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezése a kulcs az emberek és a bolygó egészségének megőrzéséhez.

Alternatív fehérjeforrást jelentenek bizonyos rovarok, amelyek felhasználhatók az emberi táplálkozásban, haszonállatok etetésében, illetve a gyógyszeriparban is. Megközelítőleg 1 millió rovarfaj létezik, ebből közel 2 ezer ehető. A hús laboratóriumi előállítása kapta eddig a legnagyobb figyelmet. Az úgynevezett műhús két típusát lehet elkülöníteni, az egyik növényi, illetve gombaalapú, a másikat élő állatokból vett sejtekből hozzák létre.

Ami pedig az egyén életének tervezését illeti, a Year Compass és a Láthatatlan Egyetem önkéntesei 2020-ra is elkészítették az Évrendező e-füzetet, amely elektronikusan letölthető. Filozófiájuk szerint a múltból tanulva tervezhető a jövő, éppen ezért viszonyítási alapul az előző év szolgál. Kitöltés közben kérdésekre kell választ adni: Mire vagy a legbüszkébb? Ki az a három ember, aki a legnagyobb hatással volt rád, akire a legnagyobb hatással voltál? Mi az, amit nem sikerült befejezned? Mi az a legnagyobb dolog, amit fölfedeztél magadban? Mi az, amiért a leginkább hálás vagy?

Hat mondat az előző évemről: A legbölcsebb döntés, amelyet meghoztam. A legnagyobb lecke, amelyet megtanultam. A legnagyobb kockázat, amelyet vállaltam. A legnagyobb meglepetés az előző évemben. A legfontosabb dolog, amit másokért tettem. A legnagyobb dolog, amelyet befejeztem.

Az év iránytűjének beállításához mágikus hármasokat jelöl ki: Ezt a három dolgot fogom magamban szeretni. Ez a három dolog érett meg arra, hogy elengedjem. Ezt a három dolgot szeretném a legjobban elérni. Erre a három emberre tudok majd a nehéz pillanatokban támaszkodni. Erre a három dologra lesz erőm nemet mondani. Ezen a három módon kapcsolódom a szeretteimhez.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában