A derékfájdalom volt a téma

2019.11.28. 19:00

Tudományos értekezlet két osztály részvételével

Az infektológiai és neurológiai osztályok közösen invitálták az érdeklődőket a Szent Pantaleon Kórház auditóriumába a november 27-én, tegnap megtartott tudományos ülésre.

Török Tímea

Fotó: LI

A „Spondylodyscitis diagnosztikai és terápiás nehézségei” témájú előadáson a bevezetőt dr. Kecskés Borbála PhD, a kórház infektológiai osztályának osztályvezető főorvosa mint a rendezvény levezető elnöke tartotta. Bevezetőjében elmondta, hogy az előadás elsősorban a derékfájdalommal foglalkozik, ami lehet banális kórkép és súlyos, életveszélyes állapotra utaló tünet is. A diagnózist azt is megnehezíti, hogy nagyon sok orvosi szakterület érintett lehet – mondta el dr. Kecskés Borbála főorvos, majd felkérte dr. Finta Lehel szakorvost, hogy tartsa meg előadását a Discitis és derékfájdalmak a neurológiában címmel.

Dr. Kecskés Borbála PhD, az infektológiai osztály osztályvezető főorvosa
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Dr. Finta Lehel beszélt a derékfájdalom fajtáiról. Általában a degeneratív elváltozásokkal lehet magyarázni a krónikus fájdalmat. Azonban tanulmányok több paradoxonra is ráirányítják a figyelmet, mert a legtöbb beteg a degeneratív elváltozásaival sem szenved fájdalomtól, továbbá olyan is gyakran előfordul, hogy a fájdalom már eltűnt, de a képalkotó eljárással a degeneratív elváltozások még láthatóak.

A szakorvost az osztályvezető főorvos váltotta a pódiumon, aki egy női és egy férfibeteg esettanulmányán keresztül prezentált egy kóresetet, amelynek konklúziója a bevezetéskor is elhangzó fontos üzenet hangsúlyozása volt, nevezetesen, hogy a bemutatott esetekhez hasonlóakban a konzíliumok és konszenzusok jelentősége nagyon fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában