Környezettudatosság

2019.11.18. 10:00

A PET-palackok kitiltásától a termálhővel fűtésig

Termálhő alapú fűtés, csapadékvíz hasznosítása, PET-palackok száműzése, búzakorpából préselt tányérok az étteremben… Felsorolni is nehéz a Budapesti Állatkertben az elmúlt években megvalósult környezetbarát fejlesztéseket.

DH-információ

Fotó: pixabay

Ráadásul az intézmény jelentős szerepet játszik a környezettudatos szemlélet formálásában is. Ennek részeként most szombattól jövő vasárnapig a hulladékcsökkentéssel kapcsolatos programok és látnivalók is várják a közönséget az európai hulladékcsökkentési hét jegyében.

Az állatkertben megvalósult környezetvédelmi fejlesztések közül az egyik legjelentősebb a fűtési rendszerek korszerűsítése. Az állatházak és más létesítmények, összesen 29 épület fűtése jelentős részben a szomszédos Széchenyi Fürdő termálvizének hulladékhőjéből oldható meg. A kondenzációs kazánokon alapuló fűtési rendszert így csak segédrendszerként használják azokban az időszakokban, amikor a kivételesen alacsony hőmérséklet miatt a termálhő energiája önmagában nem lenne elegendő a szükséges hőmérséklet biztosításához. A termálvíz hőjét felhasználó fűtési rendszer üzembe helyezése óta több millió köbméter földgáz felhasználását lehetett kiváltani megújuló energiával.

Csak üveges és fémdobozos üdítőket árusítanak

A budapesti állatkert legalább ilyen fontosnak tartja azokat az intézkedéseket, amelyek célja a keletkező hulladék összmennyiségének jelentős csökkentése. Mivel a szóban forgó hulladék általában az állatkerti látogatókat kiszolgáló vendéglátással összefüggésben keletkezik, az intézmény olyan megállapodásokat kötött az éttermek és büfék bérlőivel és üzemeltetőivel, amelyek ezzel kapcsolatos kitételeket is tartalmaztak. Például az állatkert már évekkel ezelőtt kitiltotta területéről a PET-palackokat. Így a büfékben és az éttermekben csak üveges vagy fémdobozos italokat lehet vásárolni. Az üvegekből eleve nem lesz hulladék, a fémeknek pedig szelektív gyűjtőt helyeztek ki.

A vendéglátás során keletkező hulladék csökkentése érdekében tett következő lépés az eldobható tányérok és evőeszközök használatának korlátozása, illetve olyan eldobható tányérok bevezetése, amelyek könnyen lebomlanak. Az állatkertben működő éttermek némelyikében már olyan tányérból lehet enni, amelyet búzakorpából préseltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában