segítünk

2019.09.22. 08:00

Szobafestés házilag: tényleg jó ötlet?

Nekilássak a szobafestésnek magam, vagy várjak inkább ki tudja, mennyit, talán hónapokat, míg valamelyik festő azt mondja, most éppen ráér, és elvállalja a munkát? Szeretek barkácsolni, de ilyet még nem csináltam. Neki merjek fogni?

mw

Fotó: pixabay

Ha felújításra szorul az otthonunk, saját bőrünkön érzékeljük, hogy lehetetlen olyan embert találni, aki elvállal egy egyszerű falfestést. Az építőiparban érzékelhető munkaerőhiány egyhamar nem oldódik meg, de az ágazat technológiai fejlesztései segíthetnek. A gyártók a reklámokban arra buzdítanak, hogy fessük ki saját magunk a lakásunkat, hiszen mi sem egyszerűbb ennél. És valóban, ha kellően felkészülünk és utánaolvasunk, akkor gyorsan bele lehet tanulni a falfestésbe. A falhibák javítása, azaz a glettelés azonban már igényel egy kis szakértelmet, de teljesen egyedül is meg lehet oldani. Ha repedéseket, apróbb falhibákat, néhány csavar nyomát kell eltüntetni hengerelés előtt, elég utánozni a YouTube-on látható alkalmazástechnikai videókat – vélekedett az egyik festékgyár alkalmazástechnikusa.

Léteznek olyan termékek, amelyeket a gyártó kifejezetten a maguknak kifestő vásárlóknak ajánl, ilyen például a leírása szerint koncentráltabb állagú, csepegésmentes, egy rétegben is kiválóan fedő, gyorsan száradó, illatosított falfesték vagy a felhasználásra készen vásárolható glett. Használatukkal rengeteg időt spórolhatunk meg, és profi végeredményt érhetünk el – állítja a gyártó és a kereskedők.

A ma kapható anyagokkal egy jó kézügyességű, jó színérzékkel rendelkező lakástulajdonos könnyedén megoldja egy átlagos állapotú, nem repedezett, négy-öt éven belül diszperziós falfestékkel festett fal felfrissítését. Egy favagy fémkerítés újramázolása is vállalható feladat a barkácsoló kedvűeknek. Szükség van viszont a szobafestők szakmai tudására ott, ahol a bevonat repedezett, elkrétásodott, foltokban levált, fémfelületeknél pedig főként akkor, ha erősen rozsdásodott.

Egy jó festő-mázoló szakemberre akár több hónapot is várni kell, főleg Budapesten, az agglomerációs övezetben és a nagyvárosokban. Nem vigasztaló, de ez nem magyar sajátosság. Egy jó mesterre a környező országokban, de Németországban, Lengyelországban is várni kell, és ehhez nekünk is hozzá kell szoknunk – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Szerinte árthat a szakmának és az anyagiparnak, ha boldog-boldogtalan ecsetet ragad, főként, ha nem szakszerűen, nem előírás szerint használják az anyagokat és az eszközöket.

A DIY az angol Do it yourself rövidítése, nyersfordításban: készítsd el magad! Lényege, hogy olyan dekorációkat, használati vagy ajándéktárgyakat készítünk el saját kezűleg, amiket egyébként készen meg lehetne venni boltokban. Egy festőket tömörítő szakmai csoportban azt kérdezték, jó-e a DIY gyakorlat. A válaszok közt van megengedő és felháborodott, s olyan is, aki szerint falfelülettől függ, hogy amatőr is elvégezheti-e a festést. Mások úgy vélték, a hozzá nem értők többsége igénytelenül festi le a falat. Egy szakember szerint amikor a festékgyárak azt mondják, hogy elég egy festékréteg, az nem hazugság. Csak elfelejtik hozzátenni, hogy ebben az esetben félévente újra kell festeni.

(Forrás: Pénzcentrum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában