Gluténmentesen táplálkozni

2019.09.14. 15:00

Csak annak kell diétáznia, akinek orvos állapította meg az érzékenységét

A cöliákia, azaz a gluténérzékenység diagnosztizálása nem egyszerű, de ha megállapítják, helyes táplálkozással megelőzhetők a komolyabb szövődmények.

Mediaworks/Fanny

Fotó: Shutterstock

A gluténszenzi tív enteropátia, azaz a cöliákia egy autoimmun eredetű megbetegedés, egyszerűbben gluténérzékenységnek – vagy a régi, helytelen szóhasználattal lisztérzékenységnek is – nevezik.

Egyes gabonafélék, a búza, a rozs és az árpa glutén nevű fehérjéi tartalmazzák az érintetteknél betegséget kiváltó alkotórészt, a gliadint, és bizonyos esetekben még egy gabonafajta, a zab is jócskán szenynyezett lehet a gabonatárolási szokások következtében.

A cöliákia tünetei – a testtömeg- növekedés és/vagy a testmagasság-növekedés elégtelensége, a nem bélfertőzés okozta hasmenés, a fehérje-, vas-, kalcium- és D-vitaminhiány, a csontritkulás, a szokásos kezelésre nem javuló vérszegénység, illetve egyéb hiány állapotok – hasonlók lehetnek más betegségek szimptómáihoz. Ezért a biztos diagnózis felállításához mindenképpen szükség van a bélbolyhok szövettani vizsgálatára, specifikus antitest-ellenőrzésekre, valamint a gluténmentes és gluténtartalmú diéta váltogatása közben jelentkező reakciók megfigyelésére. A másik módszer a cöliákia kimutatására a genetikai szűrés, amely egyszerű szájnyálkahártyatörléses módszerrel elvégezhető.

Nagyon fontos tudni, hogy biztos diagnózis hiányában bármilyen étrendi megszorítás súlyos hiba lehet!

Melyek a gluténérzékenység tünetei? A kisgyermekeknél igen súlyos állapot is kialakulhat: elmaradnak a fejlődésben, étvágytalanok, nem kötik le figyelmüket a környezeti ingerek, sápadtak, gyengék, fáradékonyak, a hasuk puffadt (pókhasúak), miközben a végtagjaik vékonykák, a bőrük rugalmassága, feszessége pedig alacsony szintű.

A tüneteket a bélbolyhok sorvadása miatti felszívódási zavar folytán kialakuló relatív éhezés és tápanyaghiány okozza.

A felnőtteknél a nemzőképesség zavara is megjelenhet a tünetek között.

A cöliákiának jelenleg egyetlen kezelési módja létezik: a teljes gluténmentes étrend bevezetése és fenntartása élethosszig. Ehhez szigorúan dietetikus által összeállított és irányított, egyénre szabott táplálkozási program szükséges.

Szakemberek óva intenek mindenkit a különféle csodaszerek és varázsmódszerek ígéreteitől, melyek szerint a cöliákia megszüntethető. Bár számos kutatás irányul a megoldás megtalálására – például a Yale Egyetem szakemberei tavaly kiderítették, hogy az autoimmun betegségek a bélrendszerünkben is előforduló Enterococcus gallinarum baktériumhoz köthetők –, a teljes gyógyulásra egyelőre nincs esély.

A már érintett családokban valóban előfordulhat további cöliákia megjelenése (kb. tízszázalékos arányban), főként elsőfokú rokonság esetén. Tehát ha az egyik szülő cöliákiás, akkor a születendő gyermekénél tíz százalék a valószínűsége a betegség megjelenésének. Ha pedig mindkét szülőnél megállapították már a gluténérzékenységet, akkor ennél is nagyobb. Jó tehát elvégezni a betegek családtagjainak a szűrését is.

Fontos tanácsok cöliákiásoknak

  • A búza-, rozs-, árpakészítmények helyett a rizs (főtt és ízesített rizs, rizsliszt, rizstészta), a kukoricaliszt és -dara, a garantáltan gluténmentes zabkészítmények (ha nem áll fenn egyéb gabona- és/vagy más allergia!) javasoltak.
  • Mindig alaposan el kell olvasnia, mik a kiválasztott termék összetevői, mert még nyomokban sem tartalmazhatja a következőket: búzát (tönkölyt sem!), rozst, árpát, ezek lisztjeit és daráit; glutént, gliadint, valamint a fenti gabonafélék keresztezésével előállított bármely magot és az abból készült terméket; „neve sincs” keményítőt. Egy adott terméken egyébként csak szigorú ellenőrzés után lehet feltüntetni, hogy gluténmentes.
  • Kísérletezhet különféle garantáltan gluténmentes olajos magvakkal (mandula, tökmag stb.) és pszeudocereáliákkal (azaz „álgabonákkal”, mint az amaránt, a hajdina, a köles, a quinoa stb.), illetve a belőlük készült lisztekkel.
  • A gyógyszerek, étrend-kiegészítők is tartalmazhatnak gluténtartalmú összetevőt, azok vásárlásakor tehát körültekintően kell eljárni.
  • Ajánlott a részvétel olyan főzőtanfolyamon, ahol speciális gluténmentes alapanyagokból készítenek el kenyérféléket és

  • süteményeket.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában