2019.09.14. 15:00
Csak annak kell diétáznia, akinek orvos állapította meg az érzékenységét
A cöliákia, azaz a gluténérzékenység diagnosztizálása nem egyszerű, de ha megállapítják, helyes táplálkozással megelőzhetők a komolyabb szövődmények.
Fotó: Shutterstock
A gluténszenzi tív enteropátia, azaz a cöliákia egy autoimmun eredetű megbetegedés, egyszerűbben gluténérzékenységnek – vagy a régi, helytelen szóhasználattal lisztérzékenységnek is – nevezik.
Egyes gabonafélék, a búza, a rozs és az árpa glutén nevű fehérjéi tartalmazzák az érintetteknél betegséget kiváltó alkotórészt, a gliadint, és bizonyos esetekben még egy gabonafajta, a zab is jócskán szenynyezett lehet a gabonatárolási szokások következtében.
A cöliákia tünetei – a testtömeg- növekedés és/vagy a testmagasság-növekedés elégtelensége, a nem bélfertőzés okozta hasmenés, a fehérje-, vas-, kalcium- és D-vitaminhiány, a csontritkulás, a szokásos kezelésre nem javuló vérszegénység, illetve egyéb hiány állapotok – hasonlók lehetnek más betegségek szimptómáihoz. Ezért a biztos diagnózis felállításához mindenképpen szükség van a bélbolyhok szövettani vizsgálatára, specifikus antitest-ellenőrzésekre, valamint a gluténmentes és gluténtartalmú diéta váltogatása közben jelentkező reakciók megfigyelésére. A másik módszer a cöliákia kimutatására a genetikai szűrés, amely egyszerű szájnyálkahártyatörléses módszerrel elvégezhető.
Nagyon fontos tudni, hogy biztos diagnózis hiányában bármilyen étrendi megszorítás súlyos hiba lehet!
Melyek a gluténérzékenység tünetei? A kisgyermekeknél igen súlyos állapot is kialakulhat: elmaradnak a fejlődésben, étvágytalanok, nem kötik le figyelmüket a környezeti ingerek, sápadtak, gyengék, fáradékonyak, a hasuk puffadt (pókhasúak), miközben a végtagjaik vékonykák, a bőrük rugalmassága, feszessége pedig alacsony szintű.
A tüneteket a bélbolyhok sorvadása miatti felszívódási zavar folytán kialakuló relatív éhezés és tápanyaghiány okozza.
A felnőtteknél a nemzőképesség zavara is megjelenhet a tünetek között.
A cöliákiának jelenleg egyetlen kezelési módja létezik: a teljes gluténmentes étrend bevezetése és fenntartása élethosszig. Ehhez szigorúan dietetikus által összeállított és irányított, egyénre szabott táplálkozási program szükséges.
Szakemberek óva intenek mindenkit a különféle csodaszerek és varázsmódszerek ígéreteitől, melyek szerint a cöliákia megszüntethető. Bár számos kutatás irányul a megoldás megtalálására – például a Yale Egyetem szakemberei tavaly kiderítették, hogy az autoimmun betegségek a bélrendszerünkben is előforduló Enterococcus gallinarum baktériumhoz köthetők –, a teljes gyógyulásra egyelőre nincs esély.
A már érintett családokban valóban előfordulhat további cöliákia megjelenése (kb. tízszázalékos arányban), főként elsőfokú rokonság esetén. Tehát ha az egyik szülő cöliákiás, akkor a születendő gyermekénél tíz százalék a valószínűsége a betegség megjelenésének. Ha pedig mindkét szülőnél megállapították már a gluténérzékenységet, akkor ennél is nagyobb. Jó tehát elvégezni a betegek családtagjainak a szűrését is.
Fontos tanácsok cöliákiásoknak
süteményeket.