Kolbásszal megbolondítva

2019.08.23. 16:00

Mit főzzünk a hétvégén?

A kolbász nem csak hazánkban népszerű, a világ számos országát meghódította. Összeállításunkban recept-ötleteket adunk a hétvégi sütéshez, főzéshez.

fanny

A finom, fűszeres ízesítésű kolbász tökéletesen kiegészíti a könnyű zöldségféléket és a tésztákat.

Sült töltött paradicsom kapros burgonyasalátával

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE): 800 g burgonya, só, 1 fej lila hagyma, 2 csokor kapor, 3 ek. fehérborecet, 1 csipet kristálycukor, 2 ek. szőlőmagolaj, frissen őrölt bors, köménymag (elhagyható), 8 db nagyobb paradicsom, 400 g sütni való kolbász.

ELKÉSZÍTÉS: 1 A megmosott burgonyát héjában, sós vízben főzzük meg. Szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le. A burgonyát és a lila hagymát hámozzuk meg, és karikázzuk fel. A leöblített kapor leveleit aprítsuk finomra. Tegyük az előkészített alapanyagokat salátástálba. Az ecetben keverjük el a cukrot, majd csorgassuk a salátára, locsoljuk meg a szőlőmagolajjal, és sózzuk, borsozzuk meg. Szórjuk meg száraz serpenyőben megpirított köménymaggal. Végül tegyük be a hűtőbe. 2 Vágjuk le a megmosott paradicsomok „kalapját”, majd kanalazzuk ki a belsejüket. A kolbászt hámozzuk meg, a húst töltsük a kikapart paradicsomokba. Tegyük mindet hőálló tálba, és süssük készre 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt. A megsült töltött paradicsomokat a kapros burgonyasalátával tálaljuk. EGY ADAG: 550 kcal

Vegyes káposztaleves sült bajor kolbásszal

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE): 1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 3 ek. olaj, 2 db babérlevél, 3-4 szem egész fekete bors, 1 tk. szárított, morzsolt majoránna, 200 g fejes káposzta, 150 g savanyú káposzta, só, 500 g sütni való bajor fehér kolbász, 200 g lila káposzta, kristálycukor, frissen őrölt bors, őrölt kömény, 1 ek. vörösborecet.

ELKÉSZÍTÉS: 1 Hámozzuk meg a vöröshagymát és a kétféle répát. Mindet vágjuk apró kockákra. Pirítsuk meg az egészet 1 ek. felforrósított olajon, majd adjuk hozzá a babérlevelet, a szemes borsot, a majoránnát, a megtisztított, felaprított fejes káposztát és a leöblített savanyú káposztát. Öntsük fel 1,2 l vízzel, sózzuk meg, és közepes lángon főzzük, amíg a zöldségek haraphatóra nem puhulnak. 2 Közben a kolbászokat irdaljuk be, majd süssük meg mindet 1 ek. felforrósított olajon. 3 A lila káposztát tisztítsuk meg, csíkozzuk fel. Forrósítsuk fel a maradék 1 ek. olajat, és pirítsuk meg rajta a káposztát. Szórjuk meg egy kis cukorral, sózzuk, borsozzuk meg, végül ízesítsük egy kevés őrölt köménnyel és a borecettel. 4 A levest merjük tányérokba, tegyünk a tetejére egy-egy adag lila káposztát és egy-egy frissen sült kolbászt. Friss majoránnával díszíthetjük.

EGY ADAG: 285 kcal

Spenótos-kolbászos tésztacsigák

HOZZÁVALÓK (10 DARABHOZ): 200 g spenót, 1 ek. vaj, 1 gerezd fokhagyma, só, 150 g csemege szárazkolbász, 100 g natúr krémsajt, 270 g konyhakész leveles tészta, 2 ek. szezámmag.

ELKÉSZÍTÉS: 1 A spenótot tisztítsuk meg, váltott vízben mossuk meg. Olvasszuk meg a vajat, futtassuk meg benne a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd fonnyasszuk meg rajta a spenótot egy csipet sóval. Ezután tegyük szűrőbe, és csepegtessük le, hogy a felesleges nedvesség ne áztassa el később a tésztát. 2 A meghámozott kolbászt vágjuk kis kockákra, majd forró serpenyőben süssük ropogósra. A morzsát szedjük ki papírtörlőre, majd keverjük össze a lecsepegtetett spenóttal és a krémsajttal. 3 A kitekert, kinyújtott leveles tésztát kenjük meg a spenótos krémmel, majd szorosan tekerjük fel. Vágjuk 3-4 cm-es szeletekre, és az így kapott csigákat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk meg a szezámmaggal, és 175 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára. Hagyjuk kicsit hűlni, míg a töltelék meg nem dermed.

EGY DARAB: 175 kcal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában