Mit együnk a strandon?

2019.07.18. 11:30

Kerülni kell az elnehezítő ételeket a kánikulában

Nyári kánikula ide, nyári kánikula oda, sokszor a strandon is hajlamosak vagyunk nehéz ételeket enni. Pedig a melegben lassabb az emésztésünk, és ezek a zsíros fogások bizony megterhelik a szervezetünket.

duol.hu

A hévízi NaturMed Hotel Carbona szakértői az alábbiakban a könnyű nyári étrenddel kapcsolatban látnak el bennünket hasznos tanácsokkal, és arra is adnak tippeket, mit vigyünk, és mit ne vigyünk magunkkal a strandra. Hogy a nyári hőségben is frissnek és fittnek érezzük magunkat, ennek érdekében Horváthné Fejes Lívia dietetikus azt javasolja, hogy rendszeres időközönként együnk, az adagokat pedig igazítsuk életmódunkhoz és fizikai aktivitásunkhoz. Fontos, hogy az elfogyasztott ételek felét a zöldség és a gyümölcs tegye ki. Csemegézzünk belőlük nyersen, párolva, sütve vagy levesként. A reggeli legyen teljes értékű! Tartalmazzon rostokban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátokat, teljes értékű fehérjeforrást és friss zöldségeket vagy gyümölcsöket.

Erzsi néni a balatonszéplaki Lángos Büfében süti a híres magyar strandételt – a lángos nem tartozik a könnyű étkek közé, viszont finom
Fotó: internet

 

Jó választás például a teljes kiőrlésű kenyér avokádókrémmel, főtt tojással és paprikával. Készítsen zabkását, aki még könnyebbre vágyik, szórja meg gyümölccsel, de a natúr joghurt cukormentes müzlivel is épp ugyanolyan egészséges és tápláló. Ebédre jöhet a gyümölcsleves (nagy melegben tejszín nélkül), grillezett csirkemell salátával (persze nem majonézes öntettel), roston sült hal grill zöldségekkel, kölessel. Uzsonnára fogyaszthatunk zöldségrudacskákat, házilag is egyszerűen elkészíthető fűszeres mártogatóssal. Vacsorára készíthetünk pulykahússal töltött cukkinit, amely akár kapros túrótöltelékkel is ízletes.

De ki ne szeretné a klasszikus strandkajákat? A lángos, a palacsinta, a hekk, a kukorica és a fagyi örök sláger. Jól is esik néha elcsábulni. Ha azonban a strandon is energikus szeretne maradni, válogassa meg, mit eszik és iszik! A tojásos, majonézes vagy tejjel készülő ételeket hamar megromlanak. A szaftban úszó húst vagy az olajban sült ételt is csak akkor vigye magával, ha biztos benne, hogy gyorsan megeszi. Ha már két óránál tovább tárolja azokat, akkor fogyasztás előtt minimum 72 fokra kell felmelegíteni. A hideg, cukros üdítők is csak öt percre oltják a szomjadat, viszont tele vannak haszontalan kalóriával.

Alternatívák

A napközbeni kisebb étkezésekhez készítsen össze egy dobozban gyümölcsöket, egy másikban kekszet, esetleg süssön céklachipset. Ha az ebédet otthon előre megfőzi, biztosan annyi kalóriát eszik, amennyit szeretne, és még olcsóbban is jön ki. A fasírt minden szempontból praktikus strandétel, főleg, ha zöldségekből készül, például csicseriborsóból vagy lencséből. A nyári melegben folyamatosan pótolni kell a folyadékot. A legegészségesebb a víz, de van más alternatíva is. Készítsen ízesített vizet, tegyen bele citrom-, gyömbér- és uborkaszeleteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában