Akit nem ismert, az nagyon rövid időt tölthetett a faluban...

2019.04.03. 11:30

Száz év történetei vannak Marika néni fejében!

Zsúfolásig megtelt a kulcsi faluház nagyterme kedden: a gyönyörűen megterített asztalok mellett ott ült a fél falu, hogy köszöntsék az ő Marika nénijüket!

Pekarek Jáános

Jó napjuk lehetett a vendégeknek: rengeteg házi sütemény és gyönyörű virág köszöntötte Kulcs talán legismertebb polgárát, az 1919. április 2-án Szirmabesenyőn született Fehér Gyuláné Medveczky Máriát.

De a legjobb minden bizonnyal az ünnepeltnek volt: ő, aki a falu postahivatalát vezette évtizedeken át, szinte mindenkit ismert Kulcson. Akit mégsem, az nagyon rövid időt tölthetett a faluban...

Jobb Gyula polgármester a százéves Fehér Gyuláné Medveczky Máriával a kulcsi faluházban tegnap délelőtt rendezett születésnapi ünnepségen Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Marika nénit, aki mindenre és mindenkire emlékszik, elsőként Jobb Gyula polgármester köszöntötte, átadva neki Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő plakettjét, és felidézve, hogy ő (mármint a polgármester) nagyjából akkor érettségizett, amikor Marika néni nyugdíjba vonulva felhagyott a postamesterkedéssel. Majd a helybéli Százholdas pagony óvoda növendékei kedveskedtek dallal, tánccal az ünnepeltnek, aki két gyerek édesanyja, két unokája van, s akinek már a három dédunokája is idősebb a műsort adó óvodásoknál.

A falusiak nevében Csuhai Gyuláné köszöntötte verssel Marika nénit. Ezután a kulcsi Vidám Emberek Közössége lejtett egy táncot a tiszteletére: „Fogj egy sétapálcát, és légy vidám!” címmel, amit rövid film­vetítés követett. Korabeli filmhíradókból összeollózott jelenetek mutatták be a kort (vagy inkább: a korokat), amiben élt. Végül családi fotókból készült összeállítás zárta a hivatalos születésnapi műsort.

De még közel sem volt vége! Sorra álltak fel a kulcsiak, hogy felelevenítsék egy-egy szép emléküket Marika néniről – akit mindmostanáig naponta látogat a helyi nyugdíjasklub tagsága, a sok szomszéd, ismerős, s természetesen a távol élő, de minden héten megérkező rokonok.

Nehéz évszázad áll Marika néni mögött és a következő sem ígérkezik könnyebbnek – de a pálya káprázatos: a falusi kántortanító négy gyereke közül ő (nő létére, akkoriban!) postahivatal-vezető lett, egy testvéréből tüdőgyógyász főorvos, egy másikból ügyvéd, a harmadikból pedig New York város főépítésze lett...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában