A NYÚL NEM JÁTÉK

2019.04.20. 14:00

A szakember nem javasolja, hogy bárki panel lakásba nyulat vásároljon

Egyre elterjedtebb, hogy Húsvét alkalmából meglepik a szülők/nagyszülők gyermekeiket, unokáikat egy-egy szőrmókkal. Az elején minden szép és jó, aztán az idő múlásával kiütköznek az állat igényei és sokan inkább visszakoznak.

duol.hu

Az állat nem játék!

Rengeteg kérdést és fejtörést okozhat egy új jövevény befogadása a megszokott kis életünkbe. Fontos tisztában lennünk az állat igényeivel, mielőtt felelőtlenül megvásároljuk őket és hazavisszük. Húsvét közeledtével egyre divatosabb nyuszit venni a gyereknek ajándékba, ez viszont sokszor nem jó ötlet. A témában a Herosz Fejér Megyei Szervezetének vezetőjét kerestük fel:

Krepsz Gyöngyi nem javasolja, hogy bárki panel lakásba nyulat vásároljon. Hogy miért? Mert a nyúlnak nagy a hely- és mozgásigénye. Olyan helyre érdemes tehát nyulat venni, ahol nyáron kint lehet, télen pedig fűtött helyet tudnak neki biztosítani. Az etetésére is nagyon oda kell figyelni: naponta kell legyen friss szénája, egyéb zöldeket csak fonnyasztva adjunk neki, valamint nyúltápot is naponta kaphat. A számára kialakított kuckót napi szinten kell tisztítani, és sokat kell vele foglalkozni, hogy kezes és szelíd legyen. Ugyanúgy tud kötődni gazdájához, mint a kutyák. Évente kétszer kell oltatni a nyuszikat és rendszeresen kell kapnia a parazita elleni készítményeket. Mindent összegezve, Krepsz Gyöngyi azt tanácsolja, hogy néhány órányi örömért ne vegyék meg, sok kisgyermek (tisztelet a kivételeknek) ugyanis ennyi idő alatt rá fog unni az állatra.

 

Egyéb lehetőségek:

A Herosz Fejér Megyei Szervezetének egyik önkéntese is segítségünkre sietett a téma tekintetében. Évi a következő információkat oszotta meg velünk: „Még nem olyan elterjedt, de több helyen lehet kölcsönözni nyulat a Húsvéti időszakra. Pár hét után visszaviszik a tenyésztőhöz, így mindenki jól jár. Amit még jobban preferálunk az a saját programunk: már több éve mindig sok érdeklődőt, látogatót vonz a Nyuszisimogató programunk. Idén is lesz:04.22-én hétfőn 14-16 óra között. Nagyon sokan eljönnek, itt a gyerekeknek van lehetőségük simogatni, ölelgetni a nyuszikat és egy kis kreatív, kézműves sarokkal is készülünk, ahol Húsvéti díszeket készíthetnek.

Általában a gyerekeknek a lelkesedésük nem tart sokáig a kisállatok felé, így jobb az ilyen simogató program, vagy a kölcsönzés.

Ha mindenképpen szeretnének nyulat, előtte tájékozódjanak a szükségleteikről, oltani is kell őket és hosszú évekig élhetnek. Néha zajosak, piszkot csinálnak, ha nem kellően szelíd, akkor igen sok problémát okozhatnak és ilyenkor szokták kidobni őket. Semmiképpen sem támogatjuk a nyuszik ajándékozását Húsvétra.”

Ha még ezen információk birtokában is él benned az elhatározás, tudnod kell még pár dolgot a nyuszik tartásáról. Az egyik belváros közeli, családias hangulatú állatkereskedés eladóját, Eszter Almát kérdeztük:

Hogyan gondoskodjunk nyuszinkról?

Minimum 100 cm hosszú legyen a ketrece, amiben elhelyezzük. Fontos, hogy napi szinten engedjük ki a lakásban, mert nagy a mozgásigénye. Figyeljünk oda rá ilyenkor, hogy nehogy kárt tegyen magában, gondoskodjunk neki a megfelelő körülményekről az adott helyiségben. Lakhelyét rendszeresen tisztítsuk, alomként használjunk forgácsot. A nyuszik egyébként nevelhetőek szobatisztaságra, ha a ketrecben helyezünk el neki „wc-t”, abba használjunk pelletet. Heti több alkalommal is adhatunk neki zöldséget és gyümölcsöt, de ne feledjük, hogy a fő tápláléka a széna. Fogkoptatóra is szüksége lesz, valamint a körmeit is rendszeresen kell ápolni, akárcsak a bundáját.

Vezető képünk illusztráció, pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában