Szemetet szednek, PET-palackot gyűjtenek

2019.03.03. 07:00

Hulladékszobraikkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelemre

2007 óta minden évben kiosztják a Dunaföldvár Kultúrájáért Díjat a magyar kultúra napjához kapcsolódóan. A kuratórium tagjai (Fafkáné Simon Ildikó, Kovács Zoltán, Pataki Dezső, Raffainé Kókány Judit) az idei évben Csizmadia Margit (a tájház felajánlásáért) mellett az AztaKeservit Értékőr Egyesületnek ítélte az elismerő díjat. Ismerkedjenek meg az egyesület történetével és munkájával.

V. Lajkó Anita

Számos kutatás igazolja, hogy az emberi agy az első találkozások alkalmával képtelen elvonatkoztatni a külsőségektől.

A nonverbális jelek (más néven metakommunikációs jelek) erős hatást gyakorolnak ránk, és az első, bennünk megfogalmazott véleményre. Erre épül a mindenki számára ismert mondás: „Ne ítélj elsőre!” Pedig mindannyian ezt tesszük… és általában hibázunk. Karádi Áronnal és Varga Tiborral, az AztaKeservit Értékőr Egyesület két tagjával beszélgettem.

Az egyesület legtöbb tagját egyébként régóta ismerem. Van, aki felettem járt a gimnáziumba, és van, aki később a tanítványom volt ugyanott.

A díjátadó után készült csoportképen a felső sorban balról Ferenczi Zsolt, a „kapitány”, Farkas Erik és Karádi Áron. Az alsó sorban balról Dékány Tamás, Bakallár Benjámin, Varga Antal, Varga Tibor, valamint Kocsis Viktor Fotók: AztaKeservit

Tag az lehet, aki kétszer részt vesz a PET-kupán

Egy-két éve tűnt fel számomra a különös elnevezésű egyesület, az AztaKeservit. Egyre több helyen találkoztam a nevükkel, a kezdeményezéseikkel, a célkitűzéseikkel. Körük egy baráti társaságból nőtte ki magát négy évvel ezelőtt, hivatalosan 2016-ban lett egyesület. Jogilag jelenleg tizenhét tagot számlál az értékőr csapat (nem csak dunaföldváriak). Összesen azonban negyven körül mozog azoknak a száma, akik aktívan tevékenykednek az egyesület munkájában. Hivatalos tag egyébként az lehet, aki kétszer részt vesz a PET Kupán, amit lelkes környezetvédők szerveznek a Tiszán. (A PET Kupa egy nonprofit, civil kezdeményezés, egyfajta környezetvédelmi akció a Tisza megmentésére. Annak a hatalmas PET-palack áradatnak üzennek hadat, amely évről évre elárasztja a Tisza folyót.).

Célkitűzéseik hármasa:természet, sport, alkotás

A „békebázis” – ahogy ők maguk egymás között nevezik a tevékenységük színterét – a dunaföldvári Duna-parton található, a volt úttörőtábor utáni füves placcon. Egy éve kapta meg az egyesület a dunaföldvári önkormányzattól a területet tíz év használatra. A bázis bejáratánál tábla hirdeti a célkitűzéseik hármas körét: természet, sport, alkotás. Egy szövetség, ahol természet, mozgás és művészet együtt tud működni, keveredni és hathatós eredményeket elérni.

Minden évben szemétszüretet rendeznek

Az egyesület legismertebb tevékenysége az évente megrendezett szemétszüret. Az első akcióra 2015 augusztusában került sor, az utolsóra 2018-ban: az „összeredmény” mintegy 100 köbméter szemét. Minden alkalommal Dunaföldvárt és környékét takarították. Elsőként 48 önkéntes vett részt a kezdeményezésben, és megtisztítottak úgy egy tíz kilométeres szakaszt a Duna partján. 2015 októberében rendezték meg a második szemétszedést, ahol nyolcvanöt önkéntesből állt a csapat, és kétszer annyi szemetet sikerült összegyűjteni. A harmadik rendezvényen 2016 áprilisában egész napos programmal, étellel és itallal várták az önkénteseket, este zenekarok szolgáltatták a hangulathoz a muzsikát. Ekkor már száznyolcvan önkéntest regisztráltak. A negyedik szemétszedő akció 2018 tavaszán zajlott le, három koncert, lovaglás, étel-ital várta a résztvevőket. Örömteli, biztató hír, hogy a tavalyi évben az összegyűjtött hulladék elszállítását az NHKV támogatta. Az ötödik szemétszüret pedig már a kertek alatt van: április 13-án lesz.

Másik ismert tevékenységük a közterületi festések – Dunaújvárosban az Aranyvölgyi úti szürke támfalat is ők varázsolták színessé és egyedivé –, és a szemétszobrok készítése. Eddig kilenc nagy szobor és számos kisebb alkotás készült.

A csapat hulladékból épített hajója a tiszai PET-kupán

A folyamat a következő: pályázatra vagy egyéni felhívásra dolgoznak: kizárólag hulladékból. Ezután következik a brain­storming (nyersfordításban: „gondolatroham”, „ötletáradat”), amikor a szobor alkotói kitalálják, fejben rekonstruálják az alkotást. Majd az egyesület elnöke, Ferenczi Zsolt megrajzolja a látványtervet. Ez alapján egy profi hegesztő (Bóka János) elkészíti a vázat, amire rákerülnek a hulladékelemek: fém, műanyag, gumi… és nagyon gyakran PET-palack.

A fiatalok lássák egyéni felelősségüket

A szobrokkal szeretnék felhívni a figyelmet az újrahasznosítható hulladékokra, a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás mechanizmusára. Fontosnak tartják, hogy a fiatalok rendelkezzenek azokkal az alapvető tudnivalókkal, amelyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy lássák egyéni felelősségüket a tudatos vásárlás, a szelektív hulladékgyűjtés és a környezettudatos magatartás területén. Elsődleges célközönségük a gyerekek, akiket egyfajta „táptalajnak” vélnek. Vallják, hogy tőlük kell indulni, mert a környezettudatosságra való nevelés csakis az ő esetükben lehet érdemleges.

Rangos elismerésekben részesültek

2017 nyarának elején meghívást kaptak a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Trash Art programjába, ahol szemétszobor alkotására kérték fel az egyesületet. Ekkor kezdődött minden. „Nem? Ez is?!” nevű szobruk rögtön különdíjban részesült. 2018-ban is meghívásra érkeztek a Trash Art Hungary hulladékszobor-építő pályázatára, amelynek előírt témája, címszava a biodiverzitás (biológiai sokféleség) volt. Az elkészült mű címe „Az utolsó falat”. A műalkotás sokkoló képet fest arról, hogy az „Életet” mily módon teszi tönkre mai modern világunk.

Készült szemétszobor a Heineken Magyarország felkérésére is. A munka során kizárólag olyan alapanyagokat használtak fel a srácok, amelyeket a martfűi sörgyár „termelt ki”. A gyár nem titkolt célja a környezettudatosabb termelésre való átállás, amelynek egyik figyelemfelhívó momentuma a „Harcos Amazon” névre keresztelt szobor. A teljesség igénye nélkül: az egyesület készített már szemétszobrot Cigánd város önkormányzatának felkérésére, a Magyar Természettudományi Múzeumnak, a Dunaföldvári Sporthorgász Egyesületnek, sőt a Greenpeace Magyarországnak is. Az elkészült (mű)alkotásokat szeretnék állandó kiállítás keretében a „bázison” bemutatni az érdeklődő közönségnek, egyfajta szoborpark létrehozásával. Ehhez még újabb és újabb szobrok szükségesek, amelyek remélhetően a közeljövőben el is készülnek.

Dunaújvárosi iskolásokat is fogadtak a bázison

Rendszeresen fogadnak látogatókat a bázison, jártak már náluk a dunaföldvári cserkészek kb. hatvan fővel, egy dunaújvárosi (Vasvári Pál Általános Iskola) és egy Tisza-menti iskolás csoport is. De az idő jobbra fordultával vendégül látják majd a dunaföldvári Őszi Alkony Nyugdíjasklub szebb korú tagjait is, amely örvendetes kezdeményezés a különböző korosztályok közötti együttműködés bizonyítására.

És a fiúk megállíthatatlanok. Ferenczi Zsolt korábban így nyilatkozott: „Naivan hiszek a céljaink értékteremtő erejében, megszállott, megállíthatatlan vagyok. Nagyot álmodok, és nem kételkedem. Sokszor azt gondolom, az a legnagyobb előnyünk, hogy alábecsülnek bennünket.”

Ökokalózfalut hoznának létre

Hogy mit terveznek a jövőben a bázisra az egyesület tagjai? Rengeteg ötletük van: például egy különleges szoborparkot (az általuk készített szemétszobrokból), interaktív kiállítást, szálláslehetőséget, sportolási lehetőséget. Készülnek egy zorb labda beszerzésére, mászófal felállítására, Duna-holtági kenuztatásra képzett vezetővel (természetesen szemétgyűjtéssel egybefűzve!) koncertekre, kalandtúrákra, madár- és vadlesekre, öko-soft taktikai játékokra, SUP túrákra (stand up paddle), tanösvény létrehozására stb. Hosszabb távú tervük egy úgynevezett ökokalózfalu létrehozása. Egy olyan helyé, ahova bárki eljöhet, amit bárki használhat. Nem egy zárt világot terveznek ide, hanem egy mindenki számára nyitott kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget.

A kulcsszó a környezettudatosság, az életközeli élmények megtapasztalása. Tenni szeretnének a környezetükért, a szűkebb és tágabb közösségükért, nemcsak előadások formájában, hanem ténylegesen is. Értéket teremteni, értéket helyreállítani. Legfőbb kitűzött céljuk mozgalmat indítani a környezettudatosság jegyében, mert a 21. századra elfelejtettünk a környezetünkkel együtt élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában