tüsszentés, orrfolyás

2019.03.17. 15:30

Megkezdődött az allergiaszezon! – a szakember válaszol

Többek között az enyhe időjárás miatt, az idei évben szokatlanul korán – már februárban – elkezdődött az allergiaszezon. Az alábbiakban Dózsáné dr. Sasvári Ildikó járási-tisztifőorvos szolgál néhány hasznos tanáccsal.

Morva Dávid

Forrás: Shutterstock

Az enyhe, tavaszias idővel párhuzamosan megkezdődött a mogyoró, a nyír, a kőris, az éger virágzása, ami az allergiások számára egyet jelent a folyamatos orrfolyással, tüsszögéssel, fáradtsággal. Bizony, elindult az allergiaszezon.

Mi az allergia?

Az allergia, az emberi szervezet reakciója olyan anyagokra (példáulvirágok, állati szőrök, por stb.), amelyek a nem allergiás embereknél semmilyen választ nem vált ki a szervezetből.

Dózsáné dr. Sasvári Ildikó dunaújvárosi járási tiszti-főorvos Fotó:Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Dózsáné dr. Sasvári Ildikó dunaújvárosi járási tiszti-főorvos kiemelte az allergia kialakulása pontosan ugyan nem ismert, de néhány körülmény – például: a genetikai hajlam vagy a dohányzás és a levegőszennyezettsége mind-mind szerepet játszhat annak kialakulásában, nemtől és kortól függetenül. A szakember szerint van néhány olyan egyszerű, könnyen végrehajtható életmódbeli változtatás amely megkönnyítheti az allergiások mindennapjait. Ilyenek például a gyakori ruhaváltás, a megfelelő időben történő szellőztetés.

Környezeti tényezők

Aki allergiás, minden bizonnyal jól tudja, hogy a szeles idő felerősítheti a tüneteket – ekkor nem is javallott a szellőztetés – míg az eső és a nedves léghullám kimossa, ha úgy tetszik megtisztítja a levegőt, és enyhülést hoz számára.

Bár az allergiások számára is fontos a szabad levegőn töltött idő, városunkban Duna-part közelsége, illetve a gazdag növényzet nem kedvez számukra így, ha a tünetek erősödnek mindenképpen javallott szakorvoshoz fordulni.

Az allergia sok ember életét megnehezíti

Továbbá fontos, hogy minden értintett tisztába legyen azzal mire allergiás. Ebben segítséget nyújt az ÁNTSZ oldalán illetve a pollenaptár is, amelyekkel nyomon követhető az allergén növények virágzása. Ezek az oldalak azoknak is hasznos lehet akik nem tudják magukról, hogy ezzel a betegséggel küzdenek, ugyanis ha követik az allergén növányek virágzását könnyen felismerhető az allergia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában