Csak a kreativitáson múlik

2019.02.11. 17:30

Néhány jelmezfajta örök sláger, de vannak úttörők

Egészen március elejéig tart a farsangi szezon, amikor korhatár nélkül bárki lehet egy kicsit (vagy nagyon) más, mint ami valójában.

Tóth Alexandra

A karácsonyhoz és a húsvéthoz képest nem annyira jelentős a farsangi szezon, de mivel év elején általában visszafogják költéseiket a családok, a jelmez- és a farsangi kiegészítők vásárlása mégis hoz egy kis lendületet az értékesítésben. Egy átlagos családban a szülők 2 és 5 ezer forint közötti összeget költ gyermekenként a farsangi jelmezekre és kiegészítőkre. Arcfestékre a családok 52,2 százaléka ruház be, itt a költségkeret nagyjából 2–7000 forint között mozog, és csupán 4 százalék merészkedik hétezer forint fölé. Már egyre kevesebben vannak, akik saját kezűleg készítenek csemetéjüknek farsangi jelmezt, a megkérdezettek több mint fele vásárolja, illetve kölcsönzi a maskarákat, a családok egyharmada pedig egyértelműen a vásárlást részesíti előnyben. Komplett jelmezt már 3390 forinttól is lehet kapni, de egy márkás mesehős szett akár 20 ezer forint is lehet – derül ki a Játéksziget felméréséből.

Egy egész állványt tesznek ki az állat jelmezek Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A felmérés rávilágít arra is, hogy a legtöbb gyerkőc még mindig állatnak szeret beöltözni. Ezt alátámasztotta Bognár Anita is, a dunaújvárosi Fanni Bababizi és jelmezkölcsönző tulajdonosa is. Anita azt mondja, az állatok elsősorban a legkisebbek, a bölcsődések és óvodások körében jellemzők. A kicsit nagyobbak közül minden második kisfiú rendőr és szinte az összes kislány hercegnő szeretne lenni. Utóbbiak közül töretlenül hódítanak a klaszszikus hercegnői ruhaköltemények, de a Disney királylányait is szívesen testesítik meg a kicsik. A nagyobbacska iskolás lányok körében viszont a hastáncos jelmez az igazán menő, ahogy a fiúknál a Star Wars-szereplők hacukája, különösképpen a sötét nagyúr, Darth Vader és a birodalmi osztagosok öltözéke. Továbbá vannak olyanok is, akik előszeretettel ijesztgetik társaikat, így bőven kölcsönöznek Anita üzletéből mindenféle rémisztő, horrorosztikus maskarát is.

A Bababizi kirakata Egy egész állványt tesznek ki az állat jelmezek is arról árulkodik, hogy itt a farsang

Ha valamikor, akkor a farsangi időszakban a felnőtteknek is szabad egy kicsit gyermetegnek lenni – a Fanni Babababizi kínálatában szerepel az igen trendi arab sejk, spanyol táncosnő-, a kalóz- vagy épp az örök klasszikus boszorkány- és vámpírjelmez is.

Bognár Anita a ruhaköltemények között – napjainkban a családok fele már kölcsönzőből szerzi be a farsangi jelmezt

Miért öltözünk be farsangkor?

A katolikus egyház szerint farsang ünnepe vízkereszt és hamvazószerda közé esik, amelyhez számtalan népi hagyomány kapcsolódik. A párválasztás mellett a farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása. Az álarcok és a maszkok viselése is erre vezethető vissza: a névtelenség, az „arctalanság” biztosítja mindenki számára a féktelen mulatozást, a busók pedig a telet űzik el zord külsejükkel. És mikor kezdtük mindezt? Az „alakoskodás” több száz évre tekint vissza, már Mátyás korából találunk feljegyzéseket maskarás bálokról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában