Lesújtó adatok

2019.02.05. 17:30

A tudatos életmód segíthet

Még a tudomány fejlődése és az egyre inkább jellemző egészségtudatosság ellenére is elmondható: Európában minden negyedik elhalálozást daganatos megbetegedés okoz.

Tóth Alexandra

Hazánkban több mint harmincezren halnak meg rákban évente, annak ellenére, hogy a kormány átlagosan 3,2 milliárd forintot költ arra évente, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára. 2010 óta számos intézkedést hozott a prevenció elősegítésének érdekében. A kezdeményezések prioritásként határozzák meg a megelőzést, a környezeti ártalmak csökkentésére való törekvésen túl pedig a kockázati tényezők, köztük a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás csökkentését.

A mobil emlőszűrő kamion, ami többször is állomásozott már városunkban – Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Magyarországon a tüdőrák vezető halálok. Évente tízezer új esetet fedeznek fel, és még mindig egy nehezen gyógyítható betegségről beszélünk. A tüdőrákot követi a vastagbél- és végbélrák, az emlő-, gyomor-, prosztata- és szájüregi rák okozta halálozás. Sok esetben viszont gyógyítható is lehet a káros sejtburjánzás, ám ehhez elengedhetetlen az önmagunkra való odafigyelés, adott esetekben pedig a sok anyajeggyel rendelkező személyeknél a bőr, hölgyeknél az emlők önvizsgálata is. A Magyar Rákellenes Liga weboldalán nyolc pontot emelnek ki, amik minden esetben arra figyelmeztethetnek, hogy érdemes kivizsgáltatni magunkat. Forduljon orvoshoz, amennyiben szemmel látható elváltozásokat észlel szemölcsön, anyajegyen, változik széklete, vizelete, esetleg makacs köhögés és rekedtség gyötri. Állandó nyelési nehézségei vannak, vagy épp nem gyógyuló fekély vagy sérülése van a bőrén. Szokatlan vérzés és váladékfolyás is figyelmeztető jel lehet, mint ahogy a tapintható duzzanatok a mellben vagy a test más részén. Figyelmeztető jel lehet továbbá az ok nélküli fogyás is.

Próbálja meg csökkenti életében a rizikótényezőket, fogyasszon antioxidánsokat, kerülje a stresszt és figyeljen teste jelzéseire, így jó eséllyel megerőzheti a daganatos megbetegedéseket.

Itt is figyelnek

Az év során több nap is akad, amikor kiemelt figyelmet fordítanak az egészségügyi és civil szervezetek a rákszűrések, valamint a betegség megelőzésének fontosságára. Dunaújvárosban az Acélbikák jégkorongcsapata évről évre tartotta a prosztatarák ellenes kampány jegyében a borotválkozásmentes novembert (ismertebb nevén „movembert”) és részt vettek a 2018-as, mellrák elleni sétán is.

Emlőszűrés hat településünkön

A mammográfiai mobil szűrőkamion visszatérő vendég városunkban, és megyeszerte is szinte minden nap jelen van valamely településünkön. Jelenleg február 5-én és 6-án Jenőn, február 7-én Mezőszentgyörgyön, majd február 8-án Vajtán várják a szakemberek a meghívóval rendelkező hölgyeket. A rendelési idő hétfőn, pénteken 7.30–13 óráig, kedden, szerdán és csütörtökön 7.30–17 óráig tart. A meghívólevélen szereplő időpont az alábbi telefonszámon módosítható: 20/387-7996.

A szervezett és célzott nép­egészségügyi szűrővizsgálati rendszer részeként a 45 és 65 év közötti nők kétévenként emlőszűrésen (ők meghívót is kapnak), a 25 és 65 közötti nők egyszeri negatív szűrővizsgálata után 3 évenként méh­nyakrákszűrésen vehetnek részt. Minimális ráfordított idővel megelőzhető a komoly baj.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában