régi és mai táncosok

2018.12.10. 11:30

Generációk táncoltak együtt a színpadon a jubileumi gálán

A tánc magához köt egy életre. Onnantól kezdve, hogy belép az ember a mindig nyitott ajtón, részesévé válik a közösségnek, ami majd örökké fogva tartja.

Horváth László

A tánc beszippant! Tartást, viselkedés kultúrát ad. Megtanít a köszönésre, mások tiszteletére, barátságok, házasságok kötődnek a hosszú évek alatt. Sorolhatnánk a végtelenségig, mennyi mindent jelent azok számára, akik tagjai voltak, vannak ennek a remek társaságnak. Legjobban talán az a mozzanat fejezi ki a közös érzést, mikor a szombati jubileumon hatvan évet átkaroló öleléssel köszöntötték egymást régi és mai táncosok.

Az alapítók, Eklerné Rajcsányi Erzsébet, Török Erzsébet, Burnyóczki Gyöngyi, Gárdonyi Györgyné és kísérőik Fotó: Horváth László

1958 decemberében Seszták József és Domanyek András segítségével, az egykori ÁFÉSZ égisze alatt jött létre a tánccsoport. Az együttes első vezetőjeként Bánáti Béla irányította a társaságot, egészen 1969-ig. Sikeres hazai és külföldi szereplések fűződnek a nevéhez. A tánckar működését a kezdeti időkben Galambos Pálné, Márta néni karolta fel. Rendezte a ruhákat és a pénzügyi feladatokat is ellátta. Az utánpótlás nevelésének fontosságára is Ő hívta fel a figyelmet. 1970-ben Szabó Emil az ÁFÉSZ személyzeti vezetője újjá alakította az együttest, majd 1971-ben Wünsch Lászlót kérte fel a művészeti irányításra. Laci bácsi huszonhét évig vezette a csoportot. Tevékenységéhez egy fantasztikus közösség felépítése, kiváló szakmai sikerek és megszámlálhatatlanul sok fellépés, fesztiváli részvétel köthető. A Mezőfalvi Néptáncegyüttes nevét megismerhették Szentendrén, Dunaújvárosban, Ercsiben, Sismándon, Adonyban, Kalocsán, Előszálláson, de Lengyelországban és Szlovákiában is jártak. 1998-ban Farkas Anikó vette át a társaságot, aki munkájával nehéz időszakon vezette át az együttest. Három éves művészeti irányítása után Szárszó Lajos vette át a stafétabotot. A korábban megkezdett haladási irány tartása mellett kirándulások, családi, karácsonyi összejövetelek építették tovább a közösséget, melyben jelentős szakmai sikerek szegélyezték az együttes útját. Szárszó Lajos által elindított Baracsi Néptácfesztiválról többször is elhozták Mezőfalvára a vándor díjat. Bronz minősítést szereztek a Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek Minősítő Fesztiválján Sárbogárdon. Rendszeresen részt vettek a környék kulturális rendezvényein. Ebbe a munkába bekapcsolódott Pötör Emese táncpedagógus, aki koreográfiával és utánpótlás neveléssel segítette az együttest. Műsoraikkal hagyományokat teremtettek Mezőfalván. 2015-től újabb vezetőváltás után Czuppon Péter vette kezébe a „karmesteri pálcát”, aki igyekszik méltó utódja lenni a korábbi vezető személyeknek. 2018. november 25-én Székesfehérváron a „Sirkenjáró-sarkonjáró” fesztiválról ezüst minősítéssel térhetett haza a Mezőfalvi Néptáncegyüttes – hallhattuk a műsorszámok közötti konferálásban.

A hat évtized történeteit nehéz lenne szavakban, mondatokban, de még könyvek hasábjain is összefoglalni. Ennyi idő emlékei csak a szívekben fér el, azokban a táncos szívekben, melyek nemcsak a régi tagokban dobog a belépésük óta, hanem ugyanígy éreznek a legújabban érkezők is. A jubileumi rendezvényen beszéltek lapunknak táncos érzéseikről alapítótagok, jelenlegi táncosok és vezetők is.

- Egész életem tükröződik vissza ezekben a boldog pillanatokban – mondta meghatódva kérdésünkre az idős mester Wünsch László, aki feleségével Tomcsányi Évával érkezett a jeles eseményre.

- Talán soha nem fogom abbahagyni, hiszen ide köt a múltam, és a jelenem is – nyilatkozta Marosi István az egyik legrégebbi táncos.

- A tánc tartást ad. Tiszteletre és egymás megbecsülésére tanít – mondták közösen az alapítók közül Burnyóczki Gyöngyi, Eklerné Rajcsányi Erzsébet és Gárdonyi Györgyné, akik hatvan év után is barátnők.

- A generációk közötti távolság eltűnt a színpadon – zárta rövid összegzését Czuppon Péter jelenlegi vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában