A méhek ajánlásával

2018.11.17. 11:30

Édes finomságok a rácalmási mézes reggelin

A gyerkőcök kóstolhattak erdei, vegyes virág-, repce-, napraforgó-, akác-, de még hajdinamézet is.

Tóth Alexandra

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium közös programja az európai mézes reggelihez csatlakozik, és ezzel országosan több száz oktatási intézményben népszerűsítik a mézfogyasztást a gyerekek körében. Rácalmás rögtön két csapattal is csatlakozott: előbb a Jankovich Miklós Általános Iskola diákjai, majd a Manóvár óvoda apróságai ehettek mézes kenyeret reggelire.

Finom, egészséges és magyar termelő munkája, így még jobban esik a mézes kenyér Fotó: Zsedrovits Enikő

A kiváló minőségi termelői mézeket Csurgó István méhész biztosította. A gyerkőcök kóstolhattak erdei, vegyes virág-, repce-, napraforgó-, akác-, de még hajdinamézet is. Aki egy finom vajaskalácsot szeretett volna megbolondítani az édességgel, annak a felsős lányok nyomták a mézet a reggelijükre, de aki végig szerette volna kóstolni valamennyi fajtát, az is ehetett mindegyikből egy nyalatot.

A mézes reggeli apropója az, hogy a fiatalokkal megkedveltessék a mézet, mint az ételek édesítésének egy, a cukornál nagyságrendekkel egészségesebb alternatíváját. Mindamellett, hogy antioxidáns, hasznos ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz, és minden fajtának van valamilyen speciális tulajdonsága. A hajdinaméz a többi között például szinte gyógyszer a keringési és érrendszeri panaszokkal küzdőknek és erősíti a szívet, a kötőszöveteket, a repceméz kifejezetten ajánlott lúgosításhoz, az erdei méz pedig kiemelkedően magas ásványianyag-tartalma miatt kedvelt.

Csurgó István mézeit jóízűen fogyasztották a gyerekek. A méhésznek már a dédapja is ezzel foglalkozott, és István is azt meséli, hogy ő maga már gyerekkorában belekóstolt – szó szerint is – a szakmába. Méheit két telephelyen tartja, egyik a szántóföldhöz, másik az erdőhöz van közelebb, így a legkülönbözőbb pollenekből tudnak dolgozni a méhecskéi. Idén sajnos országos problémát jelentett a méhpusztulás, István szerint ennek a hozzáértés nélküli permetezés az oka, ugyanakkor az emberi felelőtlenségen túl több oka is lehet a méhcsaládok gyérülésének. A sok betegség, kártevő és méreg ellen István kitartóan küzdött, aminek meg is lett az eredménye. Gyönyörű termékeket hozott, és hasznos információkkal szolgált a mézek különböző fajtáiról. Megtudtuk, hogy a repceméz azért nem áttetsző, mert egy gép folyamatos keverése megakadályozza a kristályosodást és a végtermék krémes marad, valamint azt is, hogy az erdei méz bizony nem erdei virágok porából készül.

Miután minden iskolás jóllakott, az óvodások mézes reggelije következett. István örült annak, hogy a gyerekek az ő mézeit fogyaszthatták és annak is, hogy a szervező pedagógusok nagyban hozzájárultak a program szervezéséhez és lebonyolításához is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában