Gyorsat és minőségit

2018.09.16. 09:00

Street food, azonban értékes összetevőkből

Az egészséges életmód híveinek sem kell lemondaniuk a street foodról. A gyorsételek között is lehet ma már olyanokat találni, amelyek friss minőségi alapanyagokból készülnek. Barna Dorina dietetikus szerint ha megfelelően választunk és elég változatosan étkezünk, olykor igazán megengedhetünk magunknak akár egy-egy food truckból kért finomságot is.

duol.hu

A gyors és olcsó utcai ételeket egyre több helyen váltják fel a minőségi és friss alapanyagokból készült finomabb fogások. A gasztronómiai forradalom ízletesebbé, egészségesebbé is tette az utcai étkezést.

A legújabb food truckok ráadásul a diétázókra is gondolnak. Vega, vegán, glutén- és laktózmentes termékekből is válogathatunk, miközben nem kell lemondanunk a kedvenc ízeinkről sem.

– Nagyon fontos a változatos étrend, és a jó választás. A legtöbb food truck kínálatában van például grillezett hús, teljes kiőrlésű buci, extra zöldségfeltét, de köretnek ugyancsak kérhetünk a legtöbb helyen salátát – jegyezte meg Barna Dorina. A dietetikus azt is kiemelte, hogy az egyoldalú táplálkozás mindig egészségtelen, így természetesen továbbra sem szabad minden nap például hamburgert ennünk. Amikor valaki csakis gyorsételeket e­szik, hiányállapot alakulhat ki nála, de ez az állapot áll fenn akkor is, ha nem változatosan étkezünk, például ebédre kizárólag csirkét eszünk rizzsel, reggelire zabkását, vacsorára pedig turmixot – tette hozzá Dorina. A minőségi street food azonban nem új keletű dolog. A Magyar Street Food Egyesület 2015 óta fogja össze és segíti a mozgó vendéglátást, hogy a büfékocsik kiléphessenek az évtizedes skatulyából.

A gyorsételek között is lehet már olyat találni, amelyek friss, egészséges alapanyagokból készülnek Fotó: Food Truck Show

Munkájuk 2018-ra ért be igazán, ma pedig már több, mint 150 food truckos van az országban.

– Minden tagunk átesik egyfajta minőség-ellenőrzésen, sokan saját beszállítókkal és kistermelőkkel dolgoznak együtt. A vendéglátókat ugyancsak ösztönözzük a megújulásra. Az idei őszi Food Truck Show-n például sok más mellett indiai ízvilágú ételekkel versenyeznek majd. A szakma legjobbjai odafigyelnek a közönség igényeire is, időről időre megújítják a kínálatukat – mondta Vad-Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában