Anya tojáslevese a kedvencem

2018.08.19. 11:30

Murányi Mercédesz Baracsról, aki séf világversenyen járt Malajziában

Talán kevesen tudják, hogy a képzeletbeli gasztronómiai térképre térségünk is felkerült, ugyanis a Global Chef verseny egyik magyar résztvevője Murányi Mercédesz baracsi gyökerekkel rendelkezik.

duol.hu

Mit kell tudni erről a versenyről?

Ez egy nagy és színvonalas verseny, szakácsok és cukrászok részére. Százöt tagországot foglal magában és régiónként 10-12 ország versenyzői mérik össze a tudásukat. Mi lettünk a legjobbak a régióban, így jutottunk ki aztán a malajziai világversenyre.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség támogatásával mentünk a versenyre és a Malajziai Magyar Nagykövetség segített az ott tartózkodásunk során.

Munka közben Adamek Balázs és Murányi Mercédesz a séf világversenyen

Hogyan készültetek fel?

Volenter István, a Bocuse d’Or döntőse készített fel Adamek Balázst és engem. Minden héten egyszer találkoztunk és a meghatározott időre lefőztük az egész menüsort, ha bármi közbe jönne, akkor tudjunk alakítani az ételeken.

A magyar szakács csapat, felkészítőjükkel Volenter Istvánnal

Mit készítettetek?

Egy vegetáriánus ételt, egy meleg előételt, egy főételt és egy desszertet kellett készítenünk a részünkre bocsátott összetevők segítségével. Holland borjúnyelv és hátszín, kaluga kaviár, csokoládé és tea, ezen kívül zöldség és gyümölcs pürék közül kellett hármat választanunk és beépítenünk az ételekbe.

Előétel: Marinált spárga gyömbér zselében, tészta kosárka és tojáskocsonya mustármagos friss hajtásokkal, pikáns zeller ravioli, zellerpürével és zöldspárga espumával, tápióka gyöngyökkel és kaviárral

Mióta vagy szakács és hol dolgozol?

Székesfehérváron két éve dolgozom egy színvonalas étteremben, de három éve vagyok szakács. Nagyon sokat tanultam Istvántól és Balázstól, ők a példaképeim. Nélkülük nem tartanék most itt.

Halétel: Citrusos halibut filé pácolt uborkával, tengeri salátával, rizottóropogóssal, karfiol pürével, lilakarfiol morzsával és halszósszal.

A televízióban nagyon népszerűek lettek a főzőműsorok. Szoktad nézni mondjuk Ramsey műsorait?

Természetesen nézem és sokat is tanulok belőlük. Mindig van egy új fogás, vagy apró trükk, ami megragadja a figyelmemet. Elismerem azokat, akik a tv-ben szerepelnek, mert nagyon sok munka kellett ahhoz, hogy oda eljussanak! Gordon Ramsey kiabálós stílusát nem kedvelem, én így nem tudnám tisztelni, bár a tudása előtt meghajtom magam. Az is lehet, hogy a viselkedése a show része csupán.

Főétel: Marinált spárga gyömbér zselében, tészta kosárka és tojáskocsonya mustármagos friss hajtásokkal, pikáns zeller ravioli, zellerpürével és zöldspárga espumával, tápióka gyöngyökkel és kaviárral

Aki ilyen finom és nívós ételeket tud készíteni, hova jár ebédelni?

Általában a párommal otthon főzünk közösen. Ő is szakács és élvezzük a közös programot. Étterembe ritkán járunk, elegánsabb helyekre még ritkábban. Ha kimozdulunk, akkor inkább borfesztiválokra megyünk, vagy moziba. Bármilyen meglepő, szeretem a gyorséttermi kajákat. Tudom, hogy nem egészséges és a feltétek sem a legjobbak, de azért néha elcsábulok!

Desszert: Csokoládé, kalamansi, tea.

Mit szoktatok otthon főzni? Hagyományos ételeket, mint pörkölt, rántott hús, vagy inkább az ínyencebb fogásokat kedvelitek?

A párom szokott modernebb dolgokat főzni, amiket az étteremben is készítünk. Én inkább a hagyományosabb ételeket szeretem. Otthon nem vágyom extravagáns dolgokra. Amiket édes anyukám főzött nekem otthon én is azokat csinálom szívesebben. Szeretem a tésztás ételeket, finomak és gyorsan elkészíthetők. Valamelyik nap a tv-ben 4-5 elemből olyan tésztát mutattak, hogy összeállt a nyal a számban. Hétvégén el is készítettem.

Melyek a kedvenc ételeid Anyukád konyhájából?

A tojáslevest nála jobban senki sem tudja elkészíteni. Isteni finom! De a lecsója, pörköltje, sőt a krumplifőzeléke után sem marad semmi a tányérban. Egészen kicsi voltam, amikor már oda álltam és segítettem neki a konyhában, ha csak egy hús panírozásában is, de szerettem neki segíteni. A hagyományos ételeket tőle tanultam.

Ha hazamegyek akkor Anya biztos, hogy meglep valamelyik kedvencemmel. Azok a világ legfinomabb ételei, amiket Ő készít nekem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában